“Har en osedvanlig förmåga att manipulera”


Det råder någon typ av hela havet stormar-tillvaro i sal 4, i Gävle tingsrätt, när det dryga dussinet åhörare försöker hitta en plats med behörigt corona-avstånd att sitta på. Den åtalade mannen leds in i rättssalen ackompanjerad av två vakter från kriminalvården. Han nickar åt den medåtalade flickvännen, som räcker över en burk energidricka till honom när han satt sig ner.

Han står åtalad för att under våren 2020 utfört flertalet grova bedrägerier, enligt åklagaren genom att utnyttja och lura för honom bekanta personer att skriva på köpekontrakt för sportbilar samt ta lån i deras namn. Flickvännen är medåtalad för medhjälp till en handfull av bedrägerierna.

Fredagens huvudförhandling kretsade främst kring de misstänkta bedrägerierna mot den första av fem målsägande. Huvudfokus låg på två bilköp. Enligt åklagaren ska mannen i 30-års åldern vilselett målsägande att skriva på köpekontrakt för två bilar av modellerna BMW och Audi, samt tagit banklån för att finansiera köpen med målsägandes bank-id.

– Jag har för avsikt, att under de här fyra dagarna visa för er att (mannen i 30-års åldern) är en bedragare i ordets rätta bemärkelse, sa åklagare Therese Stensson i rätten.

– Han har en osedvanlig förmåga att manipulera och övertala personer i sin närhet.

De båda åtalade förnekar alla brott. Enligt den misstänkte mannen i 30-års åldern så är det målsägande själv som har velat köpa bilarna. Han medger att han varit med vid köpen och även nyttjat en av bilarna.

– Jag kan liksom inte sitta och försvara mig mot detta, för jag har ingenting med det att göra, säger han i rätten.

– Att sitta och spy skit på mig och få det till att se ut som att jag bedrar mina vänner känns jävligt lågt.

Mannen i 30-års åldern anser sig orättvist utpekad av målsägande, som enligt honom har skulder på flera hundra tusen. Han anser sig därför ha varit ett enkelt mål att kasta framför bussen, med tanke på sin historia som tidigare dömd för ett flertal bedrägerier.

– Min teori är att (målsägande) vet om min historik, han vet om min bakgrund och då är det väl väldigt lämpligt att sitta och skylla på en person som har den bakgrunden, som jag har, säger han.

Den misstänkte mannen talar länge i rätten om hans version av händelseförloppen vid bilköpen. Han gestikulerar yvigt med händerna.

– Han står ju anklagad för jättegrova brott, så jag tycker att det är viktigt att han får prata fritt, säger försvarsadvokat Fredrik Åkerblom, när fredagens förhandling avslutats.

– Det är ingen uttänkt strategi att låta honom prata så mycket som han gör. Han har ju inget att dölja, så för mig går det bra att han pratar på.

Åklagare Therese Stensson tycker att dagens förhandling gick planenligt och ifrågasätter samtidigt den åtalades trovärdighet.

– Jag uppfattar hans trovärdighet som minimal, säger hon efter förhandlingen.

– Bevisningen är sådan att vi till slut kommer att slå hål på den.

Förhandlingarna i Gävle tingsrätt fortsätter på måndag.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar