Förklaringen bakom det ostadiga vädret efter värmeböljan – dags att njuta av värme igen: “Uppemot 25 grader”


Juni månad blandade och gav vädermässigt, midsommar var den varmaste på många år och det såg ut att kunna bli en varm sommar med topptemperaturer på 30,6 grader i juni.

– Gävle hade tidvis riktig varmt väder. Sista veckan runt midsommar var det högsommarvärme. Sedan fick juni ett abrupt slut med väderomslag till ostadigt väder, säger Maria Augutis.

Det abrupta slutet på juni fortsatte sedan in i juli som kom att förse Gävle med delvis sol men framförallt ovanligt låga temperaturer och stora mängder nederbörd. Natten den 10 juli mättes temperaturen till 4,7 grader.

– På det stora hela var juli en sval månad med regn över det normala. Det har varit skurbetonat väder, säger Maria Augutis.

Orsaken till dessa stora väderskillnader menar Maria Augutis är de jetströmmar som ligger uppe i atmosfären. Beroende på hur de ligger till kan olika väderfronter röra sig in över Sverige.

– Stora anledningen till att det var ostabilt väder i Juni är att jetströmmen högt upp i atmosfären lade sig norr om Sverige och därmed blockerade den kyliga luften. Men under Juli låg den söder om Sverige och den svala luften kunde dra in från norr.

Hur jetströmmen kommer lägga sig framöver är svårt för Maria Augutis att svara på. Augusti ser dock ut att starta lite ostadigt men kan sedan slå över till högsommarvärme med temperaturer uppemot 25 grader.

– Redan i slutet av nästa vecka ser vi tydliga signaler att stabilt och varmt väder kan komma tillbaka, säger Maria Augutis.

Såhär tycker folk på stan om sommarvädret:

Jonas Sundström har jobbat större delen av sin sommar och är inte nöjd med vädret.

– Det har varit en dålig sommar, framförallt mycket regn. Det ska gärna vara svalt och inte för varmt så att man kan vara både inne och ute. Är det för varmt kan man inte åka motorcykel heller, säger Jonas Sundström.

Frank Sundberg pendlar på söndagar upp till Gävle för att läsa böcker på biblioteket. Han är nöjd med dagens väder som bjuder på klarblå himmel och badväder, men tycker ändå att det har varit lite upp och ner i helhet.

– Det har varit lite hit och dit, men det är vad man kan vänta sig med dessa klimatförändringar antar jag, säger Frank Sundberg.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar