Dino Beganovic, 16, om nya livet hos Ferrari i Italien


Det var i början av året som Dino Beganovic blev en del av Ferrari Driver Academy. Platsen innebär inga garantier, men är en bekräftelse på att storteamet tror på Beganovic och kommer att stötta honom på hans väg mot formel 1.

16-åringen från Linköping gör i helgen sin debut i formelbilsracing, i samband med säsongsstarten av årets formel 4-mästerskap. Mästerskapet skulle ha inletts på Monza i mitten av maj men har liksom resten av världens sportevenemang fått skjutas upp till följ av coronapandemin. 

– Det blir spännande. Det har varit en väldigt lång väntan. Vi hade inte kört sedan december och skulle ha börjat i april med tester, men nu har allt varit nedstängt, säger Beganovic.

Han har de senaste månaderna i stället fått ägna ovanligt mycket tid åt sin racingsimulator.

– Jag tror inte att jag hade överlevt utan den, haha… Den har hjälpt väldigt mycket. Men nu i slutet har man ändå känt att nä, man börjar tröttna på den också. Man vill bara börja köra på riktigt nu.

https://www.instagram.com/p/CBC8prxlY8m/

Har flyttat själv till Italien

Dino Beganovic började köra när han var sju år gammal och har de senaste åren skördat framgångar inom kartingen. Han vann det svenska mästerskapet både 2018 och 2019 och slutade tvåa i WSK Euro Series och får nu chansen att köra för toppteamet Prema Powerteam i formel 4.

Han vill dock inte ställa allt för höga krav på sig själv.

– Jag ska göra mitt bästa, jag kan inte göra så mycket mer än så. Jag ska lära mig så mycket jag kan inför kommande år och göra så lite misstag som möjligt. Sen tror jag det andra kommer av sig självt, säger han.

För att kunna fokusera helt på satsningen har Beganovic, som i somras gick ut nian, tagit beslutet att flytta ner till Maranello i Italien på heltid.

– Kulturen och samhället är helt annorlunda. Klimatet också, det är ganska varmt här nu när det är sommar. Men det är skönt att bo här och inte åka hem mellan tävlingarna, för nu blir det rätt mycket på en gång.

Familjen har inte följt med?

– Nej, jag har flyttat själv. Jag har varit med teamet i några år nu men jag har åkt hem och så efter racen.

Den svenske talangen bor istället med Arthur Leclerc – lillebror till formel 1-stjärnan Charles Leclerc – och Gianluca Petecof, som även de tillhör Ferraris förarakademi.

– Jag tycker det går ganska smidigt om jag ska vara ärlig. De är lite äldre än mig och vi hjälps åt.

Träffade förebilden Charles Leclerc

Att bli en del av ett känt märke som Ferrari har lett till en helt annan typ av uppmärksamhet än den som Beganovic varit van vid sedan tidigare.

– Det har varit stor skillnad med media som vill göra intervjuer och följare på Instagram också. Det har varit rätt mycket. Och även fast det har varit nedstängt så har vi fortfarande jobbat med Ferrari med mental träning och tekniska möten och sådana grejer.

– Jämfört med karting är det här en helt annan grej. Man jobbar djupare och med mycket mer data att analysera från alla pass.

Har det varit en svår omställning?

– Nej det har kommit ganska snabbt. Jag tycker att det funkar väldigt bra med teamet och jag tycker om han jag har som ingenjör och det är nog väldigt viktigt för samarbetet.

Beganovics största förebilder är Michael Schumacher och Charles Leclerc. Under formel 1:s försäsongstester i Barcelona fick svensken chans att vara på plats – och fick då möjlighet att träffa Leclerc.

– Jag fick tillträde till garaget och depån och allt och vi pratade lite där så det var kul.

Var det nervöst?

– Ja jag var ganska nervös… Men hans brorsa var där också så det gjorde att det kändes lite lugnare. Han var i alla fall jättesnäll.

https://www.instagram.com/p/B7rGV4PFbKX/

expressen

Related posts

lämna en kommentar