Diamanten glänste ikapp med kvällssolen | Trav


Som fyraåring vann Diamanten både Kungapokalen och Sprintermästaren.  I slutet av 2017 gick stjärnhästen över från Robert Bergh till Stig H Johanssons regi. Knappt tre år senare har Diamanten hunnit fylla sju år och även om han har stått för många fina prestationer så har de riktigt stora framgångarna uteblivit under senare tid. 

I två år har vi som följt Diamanten nu väntat på seger. Men som triumfen togs när den väl kom.

Diamanten släppte ingen i närheten och segern togs med längder ner till närmaste ekipage. 

Jag ringde upp skötaren Sara Wiklund, som har funnits vid hästen sida sedan snart ett år tillbaka, för att höra hur känslorna gick efter den efterlängtade segern.

Hur kände du när starten gick?

– Jag stod precis där startbilen släppte och vågade knappt titta. Men jag såg tidigt att Diamanten skulle kunna komma till tät. Det var mest Goop med Chianti jag var rädd för, men det var skönt när han släppte ledningen.

Blev du förvånad över vinsten?

– Inte alls, Diamanten har känts fin länge. Men det känns skönt nu, jag känner mig framför allt lättad. Och jag är väldigt glad för Stig Hs skull också.

Hur är Diamanten som häst?

– Han är jättetrevlig, enkel och snäll. Han har ju kommit lite till åren sett till en travhäst, men det lyser fortfarnade stjärnglans om honom.

Efter loppet säger Sara Wiklund att Diamanten låg lågt i puls och ville äta och dricka direkt. Ett väldigt gott tecken på att han tagit loppet på bästa sätt..

I programmet stod det barfota runt om och amerikansk jänkarvagn för första gången.  De två tidigare gångerna som hästen tävlat barfota runt om var vid de största segrarna i livet, nämligen Kungapokalen och Sprintermästaren. Som spelare blir man nyfiken på varför man inte tävlat med den balansen tidigare?

– Han har varit så bra och stabil en lång tid och gått så bra med framskor så vi har inte vågat äventyra någonting.

Hur ska du och Diamanten fira nu?

– Det blir nog ganska lugnt eftersom jag ska upp och jobba i morgon. Men en flaska champagne öppnar jag nog. Diamanten får lite extra uppmärksamhet och mat, det är det han gillar mest. Stig H är på semester och får fira där borta.  

■ ■ ■

Tränaren Stig H Johansson fyllde 75 år nyligen och jag kan tänka mig att den här snygga segern var en fantastiskt fin födelsedagspresent att njuta av.

Rättvik hedrade också den nyligen bortgångne Jim Frick under kvällen  med det nyinstiftade loppet Jim Fricks Minne som inleddes med en tyst defilering av travlegendens barn och barnbarn. En vacker och rörande gest, även för oss som personligen inte haft förmånen att stöta på Jim Frick, som verkar ha varit en härlig person.

Loppet i sig blev en sevärd tribut med körning från start till mål. Ulf Stenströmers fantastiska lilla fighter Flash Håleryd drog längsta strået i sin framåtlutande stil och gav Ulf Ohlsson och Stenströmer en dubbel.

l Sommartravets Final var Redéns italienska nyförvärv Vae Victis Club precis så bra som många trodde på förhand. Andra raka segern på V75 togs till synes enkelt.expressen

Related posts

lämna en kommentar