Buskörning har förstört Torstens skog – som måste avverkas: “Blir gråtfärdig”


Det är första gången för året som Torsten Larsson, 78, tar sig ut till sin skogsmark mellan Bomhus och Järvsta. Och förödelsen är värre än vad han först kunnat tänka sig.

– Det är förjävligt vad det var sönderkört, säger han och blickar in mot de spår som motorcyklisterna lämnat efter sig.

Han har fått samtal från vänner i Bomhus som undrat varför han tillåtit motorcyklister att köra i hans skog som han äger tillsammans med sin fru Lillemor.

– Det har jag ju såklart absolut inte gjort och nu lär vi tidigarelägga avverkningen eftersom de skadat granarna vid rötterna, säger han.

Torsten berättar att när rötterna skadas så kan det spridas genom rotsystemet och göra att en hel skog förstörs. Lillemor påpekar även att det uppstått ett behov av stubbehandling mot rotröta och att det blivit skador på flora och fauna. Kostnaderna för skadorna kommer inte fullt ut att täckas av deras försäkring.

– Skogen skulle växt 20 år till men nu tvingas vi ta ner den redan nu, det är säkert skador för flera hundra tusen, säger Torsten.

Motorcyklisterna började förmodligen köra i skogen redan under förra året men det är först i år som spåren blivit tydliga. De hade dessutom satt upp snitslar och målat på träden för att märka upp banan.

– Vi och en till markägare som drabbats har beställt avverkning, men de kunde inte ta ner några träd före all plast vad borttagen, säger Torsten och visar upp en stor säck med plastsnitslar som de fått hjälp att plocka ner i skogen.

Lillemor och Torstens son Anders, har varit med och sett förstörelsen.

– Om man skulle komma körandes med en traktor på deras gräsmatta varenda vecka så skulle de inse att det inte är något roligt. De tänker säkert inte på att det finns en privat ägare som blir drabbad, säger Anders Larsson.

Motortrafik i naturen utanför vägar är som huvudregel helt förbjuden enligt terrängkörningslagen. I det här fallet rör det sig också om skadegörelse på privat mark. Makarna Larsson ska polisanmäla händelsen. Enligt polisens presstalesperson, Mikael Hedström, kommer anmälan inte leda till något om det inte finns några vittnen eller bevis.

– Svårigheten med det här är att de ofta inte lämnar några spår som en förundersökningsledare kan jobba med och det finns inga resurser att lägga ner arbete på att spana eftersom de kan dyka upp var som helst. Det måste finnas något konkret, till exempel att någon sett ett visst fordon eller viss person vid en viss tidpunkt, säger Mikael Hedström.

Hedström berättar också att sådana typ av brott inte är ett prioriterat område för polisen med tanke på andra allvarligare brott som sker.

– Det kan dock vara så att man får omvärdera såna här situationer eftersom skadorna kan bli så pass omfattande. De kan förstöra skog och mark för decennier när de kör på det här sättet vilket är bedrövligt.

► LÄS ÄVEN: Buskörning på fyrhjuling vid Testeboån – dramatiska konsekvenser för naturen: “Tar generationer att hämta sig”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar