Anrika Gävleföretaget i konkurs – drabbades dubbelt av pandemin: “Vi ser ingen ljusning”


Gimlins har varit något av en institution i Gävle. I drygt 45 år fanns fotostudion och butiken med brud- och festklänningar på Norra Rådmansgatan. Under många år hade man även en filial i Sandviken och under en tid också i Stockholm.

Men förra året valde Stig och Anna Gimlin att flytta ut verksamheten till hemmet i Säljemar.

Planen var att fortsätta driva butiken och studion så länge man orkade och tyckte att det var roligt. Men coronapandemin har nu satt stopp för det. I veckan tvingades man ansöka om konkurs.

– Vår bransch har blivit extremt drabbad med inställda skolbaler och inställda bröllop Försäljningen av bal- och brudklänningar har helt tagit stopp, säger Stig Gimlin.

Pandemin drabbade inte heller bara årets försäljning utan även en hel del av det man sålde förra året. Både på grund av att klänningar som produceras i Kina inte kunnat levereras och för att kunder avbokat.

– Vi har fått betala tillbaka mycket pengar till dem som betalat i förskott, men vi har velat hålla våra kunder skadeslösa, förklarar han.

– Det är aldrig roligt att gå i konkurs men det finns helt enkelt inga förutsättningar att driva det vidare. Vi ser ingen ljusning i sikte och man kan inte driva ett företag med bara utgifter.

Däremot säger han att han planerar att fortsätta med fotoverksamheten i någon form. Den har visserligen också påverkats av pandemin men inte i samma utsträckning som klänningsförsäljningen.

Konkursförvaltaren Bertil Wingqvist konstaterar att det är god ordning i bolaget och att det inte finns några större skulder. Hade det inte varit för pandemin hade det sannolikt inte blivit någon konkurs.

– Det är helt klart den utlösande faktorn. Det här är ett gammalt välkänt och anrikt Gävleföretag som drabbats osedvanligt hårt, konstaterar han.

Bolagets tillgångar som främst består av klänningar och fotoramar ska nu säljas.

– Är det någon som är intresserade av att ta över rörelsen får man förstås gärna höra av sig, men då behöver man hitta nya lokaler, säger Bertil Wingqvist.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar