“Skandal att det skulle ta sån tid”


Hoforsbon Johan och hans ex har två barn tillsammans. Båda bor hos sin mamma men umgås ofta med sin pappa.

– Vi träffas flera gånger i veckan och ofta äter vi tillsammans antingen hos mig eller hos mitt ex som jag fortfarande har en bra relation med. Vi försöker att göra allt för barnens bästa och jag vill verkligen finnas till för dem även om jag inte har så gott ställt, berättar Johan.

När julen 2019 närmade sig hade Johan gått på socialbidrag en längre tid och visste inte hur han skulle kunna ge sina barn någonting i julklapp. Han vände sig till socialtjänsten för att få ett extra ekonomiskt stöd.

– När man gått arbetslös länge och haft försörjningsstöd och lever på existensminimum har man ingen möjlighet att lägga undan pengar. Man får vrida och vända på varje krona och välja från månad till månad om man ska köpa mat eller tanka bilen. Att då ha ett sparande finns liksom inte på kartan, säger Johan.

Den som lever på försörjningsstöd och har barn under 18 år kan få en så kallad julpeng på 300 kronor per barn för att köpa julklappar för. Men Johan fick nobben av socialnämnden i Hofors.

Orsaken var att han inte ansökt om kostnader för umgänge med sina barn sedan oktober och därför såg nämnden inget skäl att betala ut stödet.

– Det blev kaos. Eller vad ska jag säga, det körde ihop sig. Jul blev det ju ändå, men inte en rolig jul. Nu är ju inte 300 kronor per barn så mycket det heller, och särskilt inte när barnen börjar bli lite äldre, men mina barn kräver inga märkeskläder eller så. Men som förälder känner man sig bra värdelös om man inte kan ge sina barn någon julklapp alls.

– Nu lyckades jag ändå hitta ett par klappar åt dem men då blev det inte så mycket mat under julen i stället.

Av en annan person på socialtjänsten hade Johan dock blivit uppmanad att överklaga beslutet om den nekade julpengen och det gjorde han direkt i januari.

– Det står ingenstans i reglerna att man måste ha sina barn en viss tid i månaden för att få julpeng utan bara att man ska ha barn under 18 år. Så jag skickade in en överklagan.

– Jag trodde nog faktiskt inte att det skulle ge något. Jag har en släng av dyslexi så jag har svårt att formulera mig i skrift men hoppades att domstolen ändå skulle förstå mig. Men sen hände ju ingenting, berättar han.

Inte förrän nu i juli – då han fick ett brev om att förvaltningsrätten i Falun dömt till hans fördel.

Domstolen beviljar Johan julpengen till de två barnen på sammanlagt 600 kronor och menar att socialnämnden i Hofors borde gjort det redan från första början.

Förvaltningsrätten konstaterar att Johan har levt på försörjningsstöd en längre tid och att den så kallade riksnormen bygger på beräkningar som inte inkluderar presenter vid jul och födelsedagar. I en sådan situation är det mycket svårt att spara ihop pengar till julklappar till barnen.

Utredningen visar att Johan inte haft möjlighet att bekosta någon julklapp till barnen på annat sätt än genom julpengen om han samtidigt skulle ha en skälig levnadsnivå.

Domstolen kritiserar också socialnämnden i Hofors kommun för den långsamma hanteringen av överklagandet. Enligt lagen ska man lämna in handlingarna skyndsamt – i stället kom de till förvaltningsrätten först i mitten av juli, efter ett halvår.

“Detta är inte att anse som skyndsamt”, betonar förvaltningsrätten.

Domstolen i sin tur beslutade redan nästa dag att Johan skulle beviljas julpengen.

– Jag tycker att det är bedrövligt att jag från första början ens skulle behöva vända mig till domstol och att det är skandal att det skulle behöva ta sådan här tid. Man funderar ju på vad de håller på med på kommunen, säger Johan.

– Samtidigt hoppas jag att de tar med sig det här beslutet så att det kan hjälpa någon annan att få en bättre jul nästa gång, säger han.

Cissi Hedwall, tillförordnad socialchef på Hofors kommun, beklagar det som inträffat:

– Det har blivit fel i ärendet och nu har vi tillsatt en intern utredning som ska ta reda på exakt vad, säger hon.

Är det rimligt från kommunens sida att vänta sex månader innan man lämnar över handlingarna till förvaltningsrätten?

– Nej det är inte rimligt.

Cissi Hedwall betonar att något liknande inte får ske igen.

Fotonot. Johan heter egentligen något annat.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar