När det som var rätt blev fel – men ändå ska vara rätt


I coronans gryning var det möjligt att resa in i Sverige från en smitthärd och gå direkt till kontoret, skolan, hälsa på åldriga anhöriga och sedan en helkväll på krogen. WHO gav tidigt rådet ”testa, isolera, spåra” men när antalet sjuka rusade i Sverige gav våra myndigheter upp tanken om en ambitiös smittspårning. Vi hade chansen att avgränsa smittan, det skedde i andra länder men Sverige saknade resurser?

Handsprit och handskar tog slut på butikshyllorna, munskydd gick inte att uppbringa i Sverige. Äldre COVID-19 sjuka hanterades olika, en del isolerades och andra blandades. De som bodde hemma lades in på sjukhus, de som fanns på serviceboende blev kvar där. Under de tyngsta veckorna i april registrerades ett dödsfall i COVID-19 var femtonde minut.

Folkhälsomyndigheten är sanningsbärande och deras ställningstagande styr oss. Dödstalen har planat ut och minskar betydligt, då var det väl rätt ändå fast det inte blev som vi tänkte?

Råden och verkligheten skevar. Folkhälsomyndigheten uppger att ett positivt immuntest för corona kan innebära mindre risk för smitta i kontakt med riskgrupp eller på arbetet. Nu presenteras forskning som ser masstestning problematisk och analysresultat osäkra. Då har redan privata vårdgivare erbjudit dessa prover affärsmässigt sedan april.

Transportsektorn är oroad och när de ber om tydligare besked hänvisar Folkhälsomyndigheten till sunt förnuft. Passagerare på tåg och buss trängs med varandra. Vad säger Folkhälsomyndigheten, ska man använda ansiktsmask? Nej, nyttan är inte bevisad utan håll avstånd (!).

Statistiken är inte entydig och kanske dödsfallen inte fler än annars? Alla dessa tusentals människor, skulle de dött i något annat och i så fall vad? Sverige har högre dödstal per invånare än USA som är i katastrofläge, om ytterligare 26.000 amerikaner registreras avlidna i COVID-19 är de ikapp oss. USA’s president Donald Trump har fått backa från sitt motstånd mot att rekommendera mask, när miljoner amerikaner vänder honom ryggen i opinionen.

Gävleborg hade flest positiva test i Sverige vecka 28. Som läkare är jag bekymrad inför hösten och de luftvägsinfektioner som maskerar corona. Läkarhuset har sedan mars fått avvisa även våra egna patienter och skjuta på andra medicinska insatser, om de har minsta symtom. Problemet är att andra vårdgivare heller tar emot, man får vänta och se om man blir allvarligt sjuk. Köerna för planerad vård ökar ytterligare och kan för många upplevas ohållbart. Vi kan bättre.

Anders Drejare, specialistläkare allmänmedicin, Läkarhuset Västertull i Hudiksvallarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar