Soporna i Gävles parker ökar – har gett 337 000 i extra kostnader


Under coronapandemin är det allt fler Gävlebor som letat sig ut i stadens grönområden. I kombination med att sommarvärmen nådde staden ökade även soporna i parkerna.

Under perioden april till augusti brukar kommunen vanligtvis lägga cirka 850 000 kronor på sophantering i parkerna, men detta år har siffran ökat med 40 procent.

Alexander Alenvall, parkingenjör på Gävle kommun, säger att de framförallt blivit tvungna att öka frekvensen på tömning av soptunnor.

– Tunnorna blir fulla snabbt, så vi har ökat antalet dagar vi är på plats på de olika områdena. Det finns en ny lekplats nere vid Hemlingby som har blivit väldigt populär. Sen även Gävle strand, Esplanaden och Boulognerskogen.

I tider där fler semestrar på hemmaplan har Gävle kommun märkt av att fler letar sig ut i naturen.

– Vi har märkt ett ökat intresse kring våra friluftsområden, Gästrikeleden och när det var fint väder även för badplatserna. Parkförvaltningen har fått utöka sophanteringen och städningen. Sen kan en ju tycka att folk borde vara bättre på att ta med sina sopor hem igen istället för att skattemedel ska gå till utökad dyr sophantering, säger Maria Torung Fagerlund, fritidssamordnare på Gävle kommun.

Sopfrågan engagerar många Gävlebor och i Boulognerskogen märker man av ett ökat tryck på den populära parken.

– Jag har inte bott i Gävle så länge men jag har märkt att Boulougern varit välbesökt på sistone. Jag tycker att de borde öka antalet och storleken på papperskorgarna, säger Jennie Åström, som brukar vara i parken var och varannan dag.

– Det är synd men det kan verkligen se för jävligt ut här. Vissa människor har inte lärt sig att ta med sitt skräp, säger Fredrik Jäder, som är ute och vandrar med döttrarna Ilma och Svea.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar