Sommar i P1 med Robin Söderling blev en världsnyhet


Det är några veckor nyheten slog ner som bomb. Robin Söderling berättade om ett kapitel i hans liv som tidigare var okänt för allmänheten. Under flera hade han plågats av sjukdomen psykisk ohälsa och upptäckte bland annat att han hade googlat på olika tillvägagångssätt för att ta sitt liv, berättade han i Sommar i P1. 

I dag mår den tidigare världsfyran bra. Tillsammans med sin familj befinner han sig på Västkusten och försöker smälta alla de reaktioner han fick ta emot. 

– Det är många som har hört av sig och mejlat, samtidigt som det har varit mycket på sociala medier. Många har hört av sig och velat ha intervjuer. 99,9 procent av alla reaktioner har dock varit positiva, så det är jäkligt kul på det sättet. 

Nyheten spreds världen över

Nyheten om hans tidigare tillstånd spreds över hela jordklotet och blev en världsnyhet där tidningar som New York Times och The Guardian skrev om vad Söderling hade gått igenom under flera år. 

– Det finns många som kämpar med likadana grejer, och man kanske inte ska säga vilka det är. Men det är många som har hört av sig, både idrottare och andra personer har hört av sig och tyckte att det var bra att jag gick ut med det. Och det är jäkligt kul eftersom jag personligen inte tycker att det är så kul att prata om egentligen. Det känns som det är ett avslutat kapitel för mig. Jag gjorde det (sommarpratet) egentligen bara för om kan hjälpa någon att må lite bättre, så är det faktiskt värt. För jag vet hur jäkla dåligt man kan må. 

Ser du dig själv som en person som kan hjälpa någon som befinner sig i samma position som du gjorde? 

– Det skulle jag gärna göra. Men det är ju inget man kan lösa så där. Men däremot så hjälper jag gärna folk och berättar vad som fungerade för mig. Jag tror att det är väldigt individuellt också. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för någon annan. Men däremot som jag sa… Jag hade några kompisar som hade gått igenom liknande grejer, och det var otroligt viktigt och värdefullt för mig att prata med dem. Då kände man sig inte så ensam. De hade känt på samma sätt, säger Söderling och fortsätter: 

– Det går att bli bra, ibland känner man att det har gått två till tre år och man mår fortfarande lika dåligt. Då kanske man tänker att det aldrig kommer att gå över. Den känslan är hemsk, men att då får prata med någon som säger att det tog fem år. Då kanske det får den personen att kämpa lite till. 

”Tennis är en tuff sport”

I sitt sommarprat beskrev Robin Söderling att det var pressen om att alltid prestera på tennisbanan som var en stor bidragande orsak till den psykiska ohälsa han drabbades av. 

– Tennis är en tuff sport. Det är ju en säsong som går in i varandra. Du måste hela tiden försvara din plats hela tiden. Det är inga riktigt avbrott och då gäller det att hitta sina egna andhål mellan träningar och tävlingar. Det är inte så svårt att vila fysiskt. Det är bara att lägga sig på en hängmatta och vila. Det svåra är hur man vilar mentalt. Det är ingenting man kan stänga av och på. Jag skulle nog haft något annat att fokusera på, som till exempel börja tänka på vart man skulle göra efter karriären. 

Tennis är fortsatt en stor del av Robin Söderlings liv. I dag är han Davis Cup-kapten för Sverige, samtidigt som han jobbar med sitt märke RS-tennis. 

Dock blir det inget spel för egen del en tid framöver. Under försommaren skulle han bygga en linbana till sina barn – och när han själv testade den flög han in i ett träd. Det slutade med tre brutna ben i foten och en operation. 

– Jag spelade ganska mycket tennis och padel innan dess, men nu måste jag nog avvakta några månader innan jag är tillbaka på banan. Men gipset är borta nu i alla fall… 

 

LÄS MER: Tack, era meritlistor är ännu tyngre nu
LÄS MER: ”Ett psykfall – fattar inte hur hon stod ut”expressen

Related posts

lämna en kommentar