Samuel Russom vann SM i halvmaraton – chockade alla


Inför SM i halvmaraton varnade arrangören löparna från att använda de senaste modellerna av de nya karbonskorna. Det är nämligen oklart vilka skor som varit ”tillgängliga för allmänheten i fyra månader”, vilket är ett av kraven från World Athletics.

Arrangören förklarade att de skulle fota av alla löpares skor och sen i efterhand utreda saken – och eventuellt diska löpare.

– Det är ingenting vi är oroliga för, säger BG Nilensjö.

Men det var ett par Nike Vaporfly han tävlade i?

– Ja, det var det. Men jag köpte dem på Löplabbet åt honom för sju-åtta månader sen, så det är inga konstigheter där. Skorna som det är osäkerhet kring är de allra senaste som man bara kan få tag på om man har speciella kontakter.

Kom till Sverige som flykting

På förhand var det inte många som trodde att Samuel Russom från IS Göta skulle ta hem segern. I stället pratades det mest om Mustafa Mohamed, Samuel Tsegay och Mikael Ekvall.

Men den 29-årige Russom vann med fem sekunders marginal, på tiden 1.03,47. Tsegay var tvåa och Mohamed trea på motorbanan i Anderstorp.

– Ingen av oss i klubben är särskilt överraskade. Vi var ganska övertygade om att han skulle vinna, säger ordföranden BG Nilensjö.

– Resten av svensk löpning känner inte till honom så bra, eftersom han mest har tävlat i Skåne. Och det var först i måndags som vi fick klartecken för att han skulle få tävla på SM. Han är ju flykting från Eritrea och har inget svenskt medborgarskap.

Hur länge har han varit i Sverige?

– I två och ett halvt år. Och det var först när han kom till Sverige som han började satsa lite mer seriöst på löpningen. Han kom till oss i mars 2018, några månader efter att han kommit in i landet, och då var han en väldigt medioker löpare. Dålig löpstil och det gick inte särskilt fort heller. Han gjorde typ 1.20 på halvmaran då. Men han hade en stenhård vilja. Och sen dess har vi jobbat med hans teknik och han har gått väldigt fort fram.

Kan bli aktuell för landslaget

BG Nilensjö tror att det här bara är början.

– Han hade mycket kvar att ge på SM, han låg bara och bevakade. Han hade kunnat springa en minut snabbare om han velat.

Kan det bli aktuellt för honom att springa för det svenska landslaget?

– Jag vet inte riktigt hur det fungerar, men han har i alla fall som ambition att stanna i Sverige och leva här. Han har skaffat ett jobb och trivs väldigt bra.

Nästa stora tävling för Samuel Russom blir SM i Uppsala i mitten av augusti, där han ska springa 10 000 meter.

På damsidan var det Charlotta Fougberg som knep SM-guldet i halvmaraton – klockan stannade på 1.16,51. Linnéa Sennström slutade tvåa och Charlotte Andersson trea.

 

LÄS MER: ”Det kommer att bli en helt omöjlig situation”expressen

Related posts

lämna en kommentar