Efter alla turer – tågstation i Hagsta kan bli verklighet:” Skulle spara mycket tid för oss som bor här”


För ungefär en vecka sedan kom besked om att dubbelspåret som planeras från Gävle och fyra mil norrut får 37 miljoner kronor i EU-stöd.

Efter år av utredande beslutade Trafikverket i fjol att den nya järnvägssträckan ska gå på den västra sidan av E4 från Gävle upp till Axmartavlan.

Som tidningen berättat gör den västra sträckningen inte bara att det byggs en ny tågstation vid Gävle sjukhus, Gävle Västra, utan även att det skulle kunna byggas en tågstation i Hagsta.

I Bergby utanför Ica-affären står Lars Olof Hedström.

Vad har du för tankar kring en tågstation i Hagsta?

– Ja, det blir väl jäkligt dyrt. Allting kostar. Jag skulle inte ta tåget därifrån. Vi har det jäkligt bra med bussturer nu, jag har nästan en egen busshållplats. Det är ju en halvmil till Hagsta med uppförsbacke härifrån , inte cyklar man dit. Men för mig spelar det egentligen ingen roll om det blir en station eller ej, säger Lars Olof Hedström, Totra.

Marie Zetterström kommer cyklande.

Skulle du ta tåget om det blir en station i Hagsta?

– Jag skulle åka tåg därifrån, absolut. Det skulle bli lättare för oss som bor här att pendla både norrut och söderut som till exempel Uppsala och Sundsvall. Det skulle spara mycket tid, säger Marie Zetterström, Bergby.

Även Patrik Nordgren är positiv.

Hur ser du på att det skulle kunna bli en tågstation i Hagsta?

– Ja det har det pratas om i tjugo år. Men det vore bra det skulle öppna upp möjligheter att pendla för oss här på landsbygden och resa klimatsmart med tåg, säger Patrik Nordgren, Hamrångefjärden

Det har gått många år och varit många turer om en station i Hamrångebygden. Nu närmar det sig beslut, till sommaren 2021 vill Trafikverket ha besked från kommunen om de vill ha en station i Hagsta.

– Vi möjliggör för en framtida station i Hagsta genom placering av rakspår, men behöver besked från kommunen nästa sommar om vi ska få med den i järnvägsplanen, säger Ragnhild Brändeskär som är projektledare, Trafikverket.

– Det vi fokuserar på nu närmast är sträckan Gävle central upp mot E4:ans trafikplats Gävle Norra.

Kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) vill gärna se en tågstation i Hagsta.

– Vi är positivt inställda till ett tågstopp i Hagsta. När vi beslutade för något år sedan att förorda den västra sträckningen upp till Axmar/Kringlan längs E4:an så möjliggjordes den lösningen, skriver han i ett mejl.

– Nästa beslut i fråga om Ostkustbanan kommer att handla om kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget till utbyggnadsstrategi, det vill säga vilka deletapper mellan Gävle och Härnösand som ska tas först. Jag tror att det beslutet kommer i september, skriver Jörgen Edsvik (S).

Det kommer att bli en station vid Tolvfors och sjukhuset som går under arbetsnamnet “Gävle Västra” något som gläder pendlande personal till sjukhus som tidningen tidigare berättat.

Den nya Ostkustbanan planeras vara klart till år 2031-2032.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar