Dold konst: Britney Spears ögon


När rapparen 50 cent kom till Sandviken byggde stadshotellet om sin finaste svit. De bytte bland annat blandare och kranar inne på badrummet så att allt nytt blänkte av guld, för “det skulle nog Fifty gilla”. Sedan sov han förstås inte där ändå utan drog vidare någonstans direkt efter sin spelning, oklart vartåt, men söderut är väl kanske ingen vild gissning.

I alla fall, några år senare hade Göransson arena en ännu större bokning. Visserligen rätt långt efter hennes karriärs zenit, vilket väl ärligt talat varit ett genomgående tema bland de världsartister som bokats dit under åren, men ändå. De skulle få Britney, bitch.

Sandvikens kommuns informationsavdelning pausade tillfälligt tankeverksamheten, eller i alla fall eftertankeverksamheten, och beställde en 25 meter bred vepa att sätta upp på den stora rondellen vid stadens östra infart. Hela bilden utgjorde en extrem närbild på Britneys ögon, som då ännu tycktes ha någon form av liv i sig.

Att själva platsen redan från början utgjordes av ett offentligt konstverk som kommunen själva hade beställt glömdes helt bort i upphetsningen.

Jag själv uppmärksammade tilltaget på de här sidorna eftersom jag vikarierade som kulturredaktör också då, och kommunen tog snabbt ner ögonen eftersom de inte ville bli indragna i en upphovsrättslig strid mot konstnärerna som hade formgivit rondellen.

LÄS OCKSÅ: Gjutjärnet som markerar Gävles gamla järnvåg

Så ögonen försvann och sattes i stället upp på ett stängsel vid Göransson arena. Britney själv kom, sågs och mimade. Arbetarbladets recensent gav henne 2 av 5 i betyg, där tvåan verkade motiveras av att det ändå var “lite bättre än när Pamela Anderson kom till stan och satt och stirrade i ett bås på Allstar i en halvtimme”.

Men både Britney och vepan hade gjort sitt för den här gången. Informationschefen på kommunen tog själv ner den och vek själv ihop den och nästa dag kom företaget som hade gjort den för att hämta den. Då var den borta.

Puts väck alltså.

En artikel i Arbetarbladet förra sommaren efterlyste den, förmodat stulna, vepan, men ingen har hittills gett sig till känna.

Man gillar ju tanken på att någon har en 25 meter stor vepa med Britney Spears ögon hemma hos sig.

För oss andra är den blott ett minne från ett numera helt dolt konstverk.

Dold konst

Dold konst är en liten sommarserie där vi tittar närmare på konst som gömmer sig någonstans nära oss, konst som helt har försvunnit, eller konst som vi kanske inte brukar tänka på som konst.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar