“Kan inte jämföra vårt jobb med busschaufförer”


Diskussionerna om vårdanställdas arbetssituation har varit en het fråga under pandemin. För att visa uppskattning har det applåderats från balkonger och företag har kört ut mat till sjukhus.

Det har dock inte varit lika självklart med ekonomisk ersättning från arbetsgivaren, något som väcker känslor hos sjuksköterskan Ebba Nilsson och undersköterskan Andreas Almqvist, som hört av sig till tidningen i ett öppet brev tillsammans med 40 andra anställda.

– Det vi har gjort är att samla ihop frivilliga åsikter kring vårt jobb. Vi har mejlat ihop alla reflektioner och känslor efter våren. Vi vill att allmänheten får höra våra tankar och erfarenheter, säger Ebba Nilsson

Läs mer här: Annicas arbete på covidavdelningen gav både virus och sömnproblem – lönebeskedet kändes som ett hån: “Skitdåligt”

Vid tidigare försök att föra sin talan om ersättning har responsen från politiker varit bristfällig. Därför hör man nu av sig till tidningen. De vill berätta om sin situation, få politiker att agera kring ersättning för deras hårda arbete och be människor att fortsätta följa restriktionerna.

– Det enda politikerna säger högre upp är att vi tar med oss den här frågan. Vi tycker det är oschysst, de tar med sig frågan men de lyssnar inte på oss. Det är därför vi hör av oss. Vi förtjänar ersättning, alla på hela sjukhuset. Politiker är duktiga på att ge en klapp på axeln, sen blir det inget mer, säger Andreas Almqvist.

Tidigare under våren meddelade Region Gävleborg att alla tillsvidareanställda inom regionen får ett presentkort på 1 000 kronor. Summan hade godkänts av regeringen som skattefria gåvor till anställda och kunde lösas in på nätet.

– Det är en enkel uppskattning, inte en ersättning för arbetet, sade Eva Lindberg, S, regionstyrelsens ordförande då.

Läs mer: Regionanställda får presentkort som tack för coronavåren: “Roligt att de uppskattar mig”

Ebba och Andreas tycker inte att presentkortet fyllde någon funktion, det var en fin tanke men inte något som täcker för deras arbete.

– Skojar ni med mig?, kände jag. Det har ju alla i regionen fått, till och med busschaufförer, all heder till de, men man kan inte jämföra vårt jobb med busschaufförer, säger Ebba Nilsson.

Andreas stämmer in:

– Det tycker vi var ett hån, det gällde inte företag i Gävleborg. Det var något företag som fanns i Västra Götaland. Man ville ju att det skulle gynna företag i Gävle.

Sveriges kommun och regioner har vad som kallas ett krislägesavtal. Vid ett sådant avtal regleras både villkor och ersättning. Något som inte blivit aktuellt enligt Ebba Nilsson:

– De timmar som krävs för att ta del av krislägesavtalet är på 45 timmar per vecka. Det har inte vi kommit upp i och därmed är inte vi berättigade till det. Men med tanke på arbetstyngden med fysiska och psykiska besvär och att vi har exakt samma lön behöver vi något mer.

Någon konkret vision kring hur ersättningen ska se ut har de inte, men Östra Götalands lösning kan vara ett exempel, menar Andreas:

– I Östra Götaland får de 500 kronor retroaktivt per arbetspass, det kan man se som ett riktmärke om något. Sen kan man diskutera vidare vad som är rimligt.

Eva Lindberg är förtegen om hur en eventuell ersättning kan se ut men att de är tacksamma för informationen.

– Det är svårt för mig att säga här och nu. Däremot behöver frågan diskuteras ytterligare, det är en helt ny situation med arbetsbelastning. Vi är på det klara med att det här har varit väldigt tufft och vi tackar för informationen och vi får ta med oss den, säger Eva Lindberg.

Regionsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden har även fått ta emot brevet, där Ebba Nilsson och Andreas Almqvist hoppas på ett positivt svar.

Läs mer här: Vårdpersonal på IVA skriver öppet brev om sin situation: “Finns en konstant rädsla att bli smittad”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar