“Inte bara betong, stök och otrygghet”


De två Facebookgrupperna, Glada Andersberg och Välkommen till Andersberg, har precis skapats men växer båda i medlemsantal. Den ena riktar sig enbart till boende i Andersberg, den andra är för dem som har anknytning och gillar stadsdelen. I den för boende har det redan aviserats om en helt ny pizzavariant på pizzerian i Andersberg; Vinddraget special. Någon erbjuder hjälp att fixa cyklar och en annan efterlyser någon att promenera med.

– Människor är sociala och vill helst umgås och hjälpa varandra. Men under åren har det byggts upp en otrygghet här som har skapat klyftor. Tyvärr händer det skit här, ofta är det folk som kommer utifrån och stökar här. Men de allra flesta vill ju ända bara bo i ett område där de kan trivas, umgås och vara trygga, säger Samira Fernando.

De vill att alla ska känna sig välkomna och inkluderade i grupperna. Ålder, bakgrund eller kön spelar ingen roll; variation är snarare en tillgång.

– Men vi vill inte sopa problem under mattan. Mångkultur är bra, men det är inte oproblematiskt. Ofta skapar det större klyftor. Det säger sig självt att det blir svårt att kommunicera och nå varandra när det finns språkproblem och analfabetism. Då är det lätt att man bara håller sig till dem man kan kommunicera med eller som man upplever förstår en eftersom man har samma bakgrund. Vi vill komma förbi det här och skapa samhörighet.

Christer Edpil, som bott i området i många år, säger att det ofta byggs förhoppningar när beslutsfattare lovar satsningar och resurser, men att det sedan ofta antingen rinner ut i sanden eller att det satsas på fel saker eftersom man inte är så noga med att lyssna på vad de boende tycker.

– På fem år har det inte hänt nånting, säger han.

Bilbränder, brott och ständiga bekymmer med att få ordning på sophanteringen är en del av det som Andersberg brottas med. De tror att åtminstone en del av problemet bottnar i utanförskap och en känsla av uppgivenhet.

– Det finns till och med de som kommer utifrån och dumpar sina sopor här för här spelar det liksom ingen roll, säger Christer Edpil.

På kvällarna tar stöket över.

– Jag vill verkligen inte känna så, men ibland vill jag inte ut om kvällarna. Det händer saker här. Och då är det här mitt område. Vi som bor här måste ta tillbaka det. Det ÄR ändå ett fint område. Hur många känner till de fantastiska grönområden som finns bara precis bakom centrum? säger Maria Castro.

Nova Melkersson säger att det ödsliga Andersberg centrum med alla tomma lokaler är en del av problemet.

– Det har blivit ett tillhåll, även för ungdomar från andra stadsdelar.

Vi behöver få bort ghettostämpeln och att vi som bor här i stället känna stolthet

Lina Thunström säger att det finns olika trådar med teman i facebookgruppen för de boende.

– Solidaritet är ett tema. Vi kanske kan hjälpa varandra med olika saker, ställa upp. Vi behöver alla ta ansvar på olika sätt, som för barnen här. Vi behöver säga till när något är fel, att man inte kan bete sig hursomhelst och att ens beteende får konsekvenser. Vi behöver få bort ghettostämpeln och att vi som bor här i stället känna stolthet. Det här är ju vårt hem, säger hon.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar