Therese Johaug får stöd av statsminister Erna Solberg


Egebergs hederspris, som inrättades redan 1919, ses som det största priset en norsk idrottsman eller kvinna kan få ta emot. Under de senaste åren har dock en stor debatt rasat i Norge kring huruvida Therese Johaug kan ses om en värdig pristagare efter hennes dopingdom. 

För att kunna ta emot priset måste du ”vara en god förebild”, enligt stadgarna. 

– Det borde vara självklart att det inte är möjligt att förena ett dopingbrott med en utdelning av ett hederspris, sa advokat Robin Mackenzie-Robinson till Aftenposten förra året. 

Men enligt flera nyckelaktörer är Johaug en bra förebild, trots dopingdomen som konstaterade att norskan fått i sig det otillåtna preparatet Clostebol, dock utan avsikt. 

”Fantastisk idrottskvinna”

Nu uttalar sig även Norges statsminister i frågan. Till norska Dagbladet säger Erna Solberg att skidstjärnan bör ses som en kandidat till att ta emot priset som hon är nominerad till. 

– Therese är en fantastisk idrottskvinna. Hon har en väldigt fin humor samtidigt som hon är en bra förebild, säger Solberg och utvecklar sitt resonemang. 

– Jag tycker att hon är en bra förebild när det gäller de ansträngningar hon gör för idrotten och hur hon hanterar både framgång och motgång, efter allt det hon har genomgått. Sen får folk värdera om hon är värd att få olika priser. Men jag tycker att hon är en mycket bra förebild. Det är många som hade gett upp i den situation hon var i.

När Dagbladet berättar för Johaug vad statsministern har sagt ler hon. 

– Det var mycket trevligt sagt av henne. Jag uppskattar det verkligen och vill rikta ett stort tack till henne. Jag gillar verkligen att hon följer med så bra och att hon är intresserad av sport. Det betyder mycket för idrotten i Norge att vi har en statsminister som står upp för oss. expressen

Related posts

lämna en kommentar