“Exempel på cyklar som stulits utanför polisen”


Det tycks heller inte ha någon större betydelse om cykeln är inlåst i ett förråd eller liknande, exempelvis 22 procent av elcyklarna som stulits under 2019 var inlåsta.

– Det är svårt att skydda sig helt mot cykelstölder, vilket inte minst visar sig då cyklarna inte ens står säkert när de är inlåsta, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

– Det man ska göra, och som vi vet hjälper i vart fall delvis, är att alltid låsa fast cykeln i ett fast föremål med ett godkänt lås, och ta med batteriet till elcykeln. Då stoppar man i vart fall tillfällighetstjuven.

Dessvärre fortsätter stölderna av elcyklar och enbart batterier uppåt.

Enligt granskningen är det bara i fem procent bland elcyklarna där både cykel och batteri stulits samtidigt. I över sextio procent har elcykeln utan batteri stulits.

–  Det här tyder på att elcykelägare ändå är duktiga på att komma ihåg att ta med batteriet när de lämnar cykeln utan uppsyn. Men dessvärre fortsätter stölderna inte bara av elcyklar uppåt, utan det blir alltmer vanligt att det bara är batteriet som stjäls, så det är viktigt att alltid ta loss det när man lämnar cykeln obevakad, säger Erik Arvidsson.

Den genomgång Folksam gjort visar att cykeltjuvarna till stor del agerar planerat.

– Tjuvarna är riktigt fräcka och klättrar upp på balkonger, har med vinkelslip för att få loss lås, de bryter upp hela cykelställningar och vi har även rapporter på att tjuvar kommer med lastbilar och lastar in alla cyklar som står parkerade vid busshållplatser.

– Vi har till och med exempel på cyklar som stulits utanför polisen. Omgivningen skulle behöva börja reagera mer på cykelstölder, för i dagsläget är det mer eller mindre helt riskfritt att stjäla en cykel, säger skadeförebyggare Erik Arvidsson.

Hur många gånger får man fast en cykeltjuv? Enligt Brå låg 2019 uppklarningsprocenten hos polisen på strax över noll procent.

FAKTA/Tips för att förebygga cykelstölder

• Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås.

• Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.

• Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.

• Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in den i cykelförråd eller garage, om du har tillgång till det. Lås fast cykeln även inomhus/på egen tomt/balkong.

• Om det är möjligt, ta av sadeln.

• Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och notera cykelns ramnummer. Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.

• Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen och begär kvitto med namn.

• Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.

• Lås fast cykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt.

• Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt.

• Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.

Källa: Folksam.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar