Blåvittprofilen bakom Wålemarks stora succé


Hösten 2018, Härlanda Park. På konstgräsplanen ligger ett par hemmasnickrade träbänkar och -lådor som Kjell Pettersson, 71, använder för att träna väggpass. 

Kjell Pettersson har ett långt förflutet som både huvudtränare och assisterande tränare i IFK Göteborg under storhetsåren på 1980-talet, och med fyra SM-guld på meritlistan är han en minst sagt rutinerad räv. På senare år har han dock valt att tacka nej till flera tränaruppdrag för att i stället lägga sin tid på individuell spelarträning.

Bredvid honom, och bänkarna, står Qvidings talang Patrik Wålemark, 17. Wålemark matar skott efter skott efter skott med vänsterfoten. I princip samtliga i steget, när han kliver in i planen utifrån högerkanten. 

Bollen sitter alltsomoftast där den ska. I mål. 

Kjell Pettersson, här under tiden som tränare i Gais.Foto: LENNART REHNMAN

Vi snabbspolar tiden fram till den 16 juli 2020 och Bravida arena. Patrik Wålemark har precis legat bakom fyra mål i sin allsvenska debut från start och står lutad mot betongmuren som skiljer journalistkåren från spelarna. 

Sitt första allsvenska mål har han precis knorrat in med en läcker frispark i bortre krysset. 

– Jag kände mig het och sen frågade (Erik) Friberg om jag ville ta den och det var ju inget att tveka på. Jag kände mig ganska säker där i bortre hörnet och den satt ju bra.

Tränaren Andreas Alm är lyrisk efter matchen: 

– Han är topp tre av det jag sett i allsvenskan, på att just kliva in så och skjuta med vänsterfoten.

Patrik Wålemark firar sitt första allsvenska mål efter att ha knorrat in en frispark mot Elfsborg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter matchen strömmar det in glada tillrop från familj och vänner. Alla vill hylla Patrik Wålemark.

– Det har varit rätt mycket meddelanden och så. Det är jättekul, det är många gamla kompisar som har hört av sig. Men man får inte börja flyga på molnen, det gäller att hålla sig på marken.

Ett sms sticker dock ut. Det är från Kjell Pettersson.

– Han ville bara gratulera. Jag brukar faktiskt ringa honom i bland efter matcherna, så vi kan snacka igenom matchen och några aktioner. Han har verkligen varit jätteviktig för mig. Ett stort tack till honom för allt, säger Patrik Wålemark.

Under Patrik Wålemarks tid i Qviding tränade han ofta skotteknik med just Kjell Pettersson. Det blev ett par extrapass i veckan under ett par års tid. Träning som nu ger resultat. 

– Jag är inte alls förvånad. Det vi har gjort under två år är att träna avslut, finter och dribblingar på just den ytan precis utanför straffområdet där han kliver inåt med sin vänsterfot. Det är precis det läget som vi har nött gång på gång. Spelare som vill lägga tid och nöta sin grej, de blir bra. Det är som med individuella idrottare, det gäller att jobba på detaljerna, berättar Kjell Pettersson. 

”Jag var jättegrinig tidigare”

Kjell Pettersson har tidigare tränat spelare som Torbjörn Nilsson, Oscar Wendt och Mervan Celik. Han vet vad som krävs för att nå hela vägen. 

– Man måste ha ett mål och det har Patrik med sin fotboll. Sen handlar det om att göra jobbet och det har han insett. Det är precis som Alm säger, han är nog bland de två-tre bästa i Sverige att vika in och skjuta från just det läget. I princip all träning vi körde var att komma just från höger för att kliva in och använda vänsterfoten.

Pettersson fortsätter: 

– Det handlar om att hitta sina spetsegenskaper och sen utveckla dessa. Annars blir det många dussinspelare där alla är lika bra på allting. Jag menar, är man snabb ska man försöka bli snabbare och har man en bra vänsterfot ska man träna upp den ännu mer. Mitt utgångsläge är att utgå från spelarens bästa egenskap och försöka utveckla den, det är precis det som Patrik har gjort.

Vad är Patriks största styrka? 

– Han har ett otroligt driv, annars hade han inte lagt ner all den här tiden. Nu gäller det bara att förvalta det här på ett bra sätt för Häcken. Han måste få tid och möjlighet att utvecklas till att bli en riktigt bra allsvensk spelare. Att han är en stor talang vet alla nu, det såg vi mot Elfsborg.

Ser du likheter med andra spelare du tränat?

– När jag var i Blåvitt 2004–2006 hade vi Berg, Wernbloom och Wendt. De ville också alltid träna extra. Likadant Mervan Celik när jag hade honom, sen gick han och gjorde 14 mål i allsvenskan 2011 med Gais. Det var tack vare att han la ner all den tiden på att nöta sin grej. 

Mervan Celik i Gais-tröjan 2011.Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN

Patrik Wålemark själv berättar om betydelsen av all den där extraträningen med Kjell Pettersson.

– All träning med honom har gjort mig till den jag är i dag. När jag började träna med honom var jag inget speciellt, då var jag som vem som helst. Sen efter 3–4 år märker man resultat så klart. Nu gäller det att få in det jag tränat på mer i matcherna också.  

– Sen har Kjell även varit viktig med det mentala, jag var jättegrinig tidigare och allt satte sig i huvudet. 

Kommer från känd fotbollsfamilj

Patrik själv kommer från en riktig fotbollsfamilj – Wålemarkfamiljen i Ljungskile. Pappa Jens, farbröderna Bosse och Jörgen och farfar Bror har samtliga varit aktiva i LSK. Jens och Bosse som spelare, Jörgen och Bror som tränare och lagledare. 

– De fattar fotboll och hur allting fungerar. Sen har farsan tränat mig mycket, jag brukar snacka med honom efter matcherna. Hela familjen har alltid varit en väldigt bra stöttning. De är jättesköna mot mig. Det är mycket från mammas sida också. De är alla jättestolta. 

Wålemark fortsätter:

– Vid släktträffar och så när någon fyller år snackas det jättemycket fotboll. Det är kul när alla delar samma intresse. Det blir mycket diskussioner. 

Har du pikat dem om vem som gjort bästa debuten?

– Nä, det vet jag inte riktigt. Haha. 

Trots den gedigna fotbollsbakgrunden där hemma har han aldrig känt någon press på att även han måste lyckas. 

– Nej, inte från deras håll. Jag sätter all press på mig själv. Sen tror jag att det är bra att ha höga mål, jag har alltid velat spela på samma nivå som farsan och mina farbröder, alltid velat vara med där uppe. 

Och bli bäst i familjen?

– Haha, såna tankar har kommit upp, helt klart. Men jag går inte runt och tänker på det jättemycket.

Bröderna Bosse och Jens Wålemark. Bilden från 2004.Foto: TOMMY HOLL

Patrik Wålemark anslöt till BK Häcken från division 2-laget Qviding under vintern. Att det blev just Häcken har sina förklaringar. En av dem stavas Robert Vilahamn, Häckens nya assisterande tränare som tidigare tränade Wålemark i just Qviding. Duon tog samma karriärsteg – från tvåan till allsvenskan. 

– Vi snackade nog inte så mycket om det, sen är det klart att det är en trygghet att ha honom här. Det var bra för mig att han valde Häcken. 

Hur självklart var det att det skulle bli just Häcken? 

– Jo, men det var ganska självklart. Det var några andra klubbar som också var intresserade men Häcken var mest konkreta. De var tydliga med hur de ville använda mig och sen liknar deras spelsätt hur vi spelade med Qviding. 

Ett annat lag som ryckte i talangen var IFK Göteborg. 

– Jag hann aldrig provträna med Blåvitt, Häcken kom in några dagar innan jag skulle göra det. De kom med ett kontrakt direkt och visade att de trodde på mig. Det kändes jättebra. 

Wålemark började leverera mål direkt under försäsongen, från sin högerkant. Det största steget från division 2 till allsvenskan har i stället handlat om allting vid sidan av planen. 

– Allt som är runtomkring med media och det, det är en väldigt stor skillnad. Rent spelmässigt kommer man in i det och lär sig nya grejer hela tiden. Det är lite fysik kanske där man saknar en del. 

Trivs du med uppmärksamheten?

– Det är väl inte jobbigt, men när det blir så mycket känner man lite att det blir samma svar hela tiden haha. Men det är okej, det kommer med allt det här och det är inga problem. 

Vad har du för ambitioner med fotbollen?

– Jag försöker leva så mycket i nuet som möjligt och tänker inte så långt fram. Jag vill fortsätta göra det bra här och sen får vi se. Allt är upp till mig själv, ska jag spela är det ingenting klubben kan påverka. Jag måste bara ta chansen när jag får den. 

Brukar titta på Eden Hazard

Att det var just fotboll han skulle satsa på, det har däremot alltid varit givet. 

– Jag började när jag var fem och har aldrig hållit på med någon annan sport. Sen har jag nog aldrig fattat hur bra jag är förrän på senare år. Qviding är en breddklubb och har ingen elitverksamhet, men när jag kom upp i a-laget kände jag själv att jag utvecklades väldigt mycket. Det har alltid varit ett mål att lyckas med fotbollen, men efter förra året har man fattat att man kan bli bra på det. 

Wålemark har, för ovanlighetens skull, aldrig haft något riktigt favoritlag eller någon särskild fotbollsförebild. Därmed heller inget lag han drömmer om att representera.

– Jag brukar titta på spelare som har samma position som mig. Eden Hazard och Arjen Robben till exempel. Robben gör det (kliver inåt från högerkanten) VARJE gång han får bollen. Det är helt sjukt hur han bara fortsätter göra samma sak. Det är någonting man strävar efter, att kunna göra likadant själv en dag. 

Wålemark med ett skottförsök i matchen mot Östersund.Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Någon individuell träning med Kjell Pettersson kör han inte längre. Däremot brukar han fortfarande stå och nöta på det där skottet med vänsterfoten. Repetition är all kunskaps moder.

– Jag brukar ta en del bollar efter träningarna och bara känna på det och repetera. Det blir kanske bara fyra-fem skott på en vanlig träning annars. När jag körde med Kjell var det snarare uppemot hundra skott på en träning. 

Drygt en tredjedel av säsongen är spelad. Häcken hänger med i toppen och utmanar övriga topplag så som Norrköping och Malmö. Hur långt ska det räcka?

– Vi siktar så högt som möjligt… 

SM-guld? 

– Ja, jag vet inte varför man skulle vilja sikta lägre än det?expressen

Related posts

lämna en kommentar