Sju vita viner du inte bör missa – Sune Liljevall tipsar: “Kvillrande pigg citruslik syra”


Har testat dem alla och valt ut sju, bland ett 100-tal, som jag tycker ger allra mest smakvaluta för pengarna i olika prisklasser. Om inte vinerna finns i din systembutik så går de som vanligt enkelt att beställa på bolagets hemsida (systembolaget.se).

Sune Liljevall

Fynd – bästa köp

Claude Val Blanc 2019, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Omdöme: Löjligt lågt pris för ett riktigt trevligt och matvänligt vin i en frisk blandfruktig, torr stil. Har gjorts på en mix av hela sex olika druvsorter som samspelar till en fin balans av aromatisk frukt och citrusfrisk syra. Imponerar för det ringa priset och passar till såväl fisk/skaldjur som kyckling och kalkon.

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 5552

Collevite Falerio Pecorino 2019, Marche, Italien

Omdöme: Ett ungdomligt och mycket syrapiggt vin på pecorinodruvan som har en trevlig karaktär med associationer till persika, päron, citrus och örter i vital förening. Passar som aperitif och till fisk och skaldjur. (Ekologiskt)

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2391

Ruppertsberger Imperial Riesling 2019, Pfalz, Tyskland

Omdöme: Kvillrande pigg citruslik syra tillsammans med stråk av nektar, gula päron, persika och mineraler i elegant, renfruktig, halvtorr stil som fungerar fint som aperitif, till sallader, fisk och skaldjur – gärna med asiatisk curryhetta. Klockren druvkaraktär till utmärkt pris. (Ekologiskt)

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 72038

Soalheiro Alvarinho 2019, Portugal

Omdöme: Har du inte bekantat dig med den allt trendigare vitvinsdruvan alvarinho (albariño i Spanien), då är det dags nu. Godare än så här blir det faktiskt inte. Här har vi ett höjdarvin som exponerar en mycket fräsch druvkaraktär där exotiska frukter, citrus och mineraler samspelar till en ytterst delikat helhet. Kalasval till fisk- och skaldjur. Missa inte! (Beställningssortimentet)

Pris: 135 kr Systembolagsnummer: 74935

Buena Vista Carneros Chardonnay 2018, Kalifornien, USA

Omdöme: Gillar du riktigt bombastisk, tropiskt fruktig Nya världen-chardonnay så ska du inte missa detta bussiga, solmogna kraftpaket. Här samspelar massor av mogen frukt, som ananas och gula päron, med röd citrus, rostade fat och toner av brynt smör och vanilj. En frisk syra gör att det hela ändå landar i en mycket balanserat och torrt slutackord. Fungerar ypperligt i kombination med smakrik, gärna grillad, fisk och till ljusa kötträtter. Fulländat i sin stil.

Pris: 189 kr Systembolagsnummer: 6240

Dopff Schoenborg Grand Cru Riesling 2017, Alsace, Frankrike

Omdöme: Det här vinet är förförande gott redan nu – men har en lång utvecklande framtid för den som ger sig tid. Vinets förra årgång var utmärkt, men den nya tangerar minst den klassen. Exponerar delikata inslag av honungstonade persikor, solmogen citrus, gula äpplen, örter och en pikant mineralton från den salta jordmånen i distriktet. Helt enkelt ett förstklassiskt, helt torrt, rieslingvin att njuta till elegantare fisk- och skaldjursrätter.

Pris: 199 kr Systembolagsnummer: 6484

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2018, Bourgogne, Frankrike

Omdöme: Underbar vit bourgogne med stor smak av gula frukter och delikat, väl avstämt, fatinslag tillsammans med nötiga stråk, mineral och en liten fet, smörig ton. Allt i harmonisk symbios. Perfekt val till grillade fiskar och kyckling. Testa också gärna till rökta räkor med kryddig aioli. Kalasgott! (Finns även på halvflaska, 37,5 cl/119 kr)

Pris: 199 kr Systembolagsnummer: 2484arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar