Kungsbergets sommarsatsning pausad – men björnspaning och backträning lockar ändå


Om några månader är det full fart i Kungsberget, skidor och bilar utanför lägenhetslängorna och sorl i restaurangerna. Men nu när mjölkört, älggräs och gulmåra, klöver, rölleka och renfana blommar på ängar och i vägrenar är det ödsligt, trots talet om sommarsatsningar genom åren.

– Här är jättelite turister och allt är stängt, konstaterar Björn Danielsson.

Han packar bilen efter att ha bott här i några dagar med barn och barnbarn. Här var det som fanns ledigt när de med kort varsel ville semestra ihop, men han är nöjd med vistelsen. De har varit ute i omgivningarna och det är nära till golfbanorna.

– Hoforsbanan var jättemysig, den låg precis nere vid vattnet.

Han har sett en del som gått i backen och cyklat.

Med dugg i luften och termometern på 12-13 grader är det stillsamt i branten. Men lagom springväder är det och efter en stund kommer Tony Ståhl joggande nerför det drygt 300 meter höga Kungsberget.

– Sonen skulle köra tre gånger sa han, men det blir två gånger för mig i dag.

Familjen har bott i Järbo, numera bor han i Storvik, och en släkting var med och högg fram den allra första nedfarten i skidbacken berättar han. Han och familjen kommer gärna hit. Han tycker att området skulle utvecklas för att få fler att hitta hit, men tror att kommunen vill koncentrera besökarna till Högbo.

– Jag har föreslagit att de skulle göra längdspår här, men då har de hänvisat till att de i Högbo.

Förutom till turister hyrs lägenheter också ut till personer som är i trakten för arbete, bland annat till de som bygger Microsofts serverhallar i Sandviken.

– Men inte till Microsoft i den utsträckning som vi hoppats på, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

Sommarsatsningen i Kungsberget, som de inlett med bland annat cykelleder, har avstannat på grund av pandemin. De tappade stora intäkter under senaste säsongen och väljer därför nu att bara satsa på vintern, den längre säsongen.

– Sommarsäsongen får vi vänta lite på.

Han vet i dag inte när de går vidare med den, men de fortsätter att hyra ut lägenheterna hela året.

Friluftsbesökarna har blivit fler i sommar säger Sara Wennerqvist, framförallt vandrarna. Hon driver viltspaningsföretaget Wild nordic en bit bort efter vägen. Namnet till trots är gästerna i år från Sverige.

– I vanliga fall är femtio procent utländska gäster.

Trots att många lockas ut i virustider har det här året inneburit mer jobb och mindre pengar för henne. Bara sällskap bokas i gömslet, så många nätter har hon bara två i stället för fyra gäster, samtidigt som städningen utökats.

– Men jag är jätteglad att det ändå fungerar.

Mikael Karlsson och Stina Engelheart från Lindesberg håller på att packa ihop. De bokade redan för ett år sedan och har tillbringat två nätter i gömslet.

– Vi såg tre björnar första natten, berättar Mikael Karlsson.

Annat de sett är bland annat grävling, korp och ormvråk. De tycker om att vara ute och uppleva naturen. I gömslet kunde de komma nära på ett sätt man inte alltid gör annars.

– Vi har varit mycket i södra Afrika och det är cool, men det är också rätt så coolt här i Sverige, säger Stina Engelheart.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar