EU var som en tv-serie


Dagarna med förhandlingar mellan medlemsländerna i EU om långtidsbudgeten och nystartsfonden var intressanta om mer än det som gällde sakfrågan. Det blev nämligen några dagar då Europa, dess länder och politiska ledare stod i centrum.

Ganska få i Sverige kände väl till att Nederländernas premiärminister heter Mark Rutte och hur han ser ut. Han och tre premiärministrar till utgjorde ledarna för gruppen som kallades för De sparsamma fyra, eller De snåla fyra som deras motståndare om nystartsfondens utformning benämnde dem.

Utöver Sverige och Nederländerna var de andra länderna Österrike och Danmark med premiärministrarna Sebastian Kurz och Mette Frederiksen.

Bilder från möten med dem florerade i medierna. De möttes i ett mötesrum som Sverige disponerade, med svensk flagga i rummet. Och så möttes de en annan gång i ett annat rum, oklart om det hörde till något av de andra länderna.

Eller fem länder kanske man ska se det som. För till De sparsamma (snåla) sällade sig Finland, i alla fall i att vara med på mötena. Sanna Marin heter det landets premiärminister.

Merkel och Macron figurerade frekvent i skildringarna från förhandlingarna. De var både motståndare till De sparsamma fyra (plus Finland) och lirkande medlare.

Ledare från några till EU-länder förekom också. Spaniens Pedro Sánches, som besökte Sverige och Stefan Löfven någon dag före toppmötet, skymtade på en del bilder. Detta från ännu en pratstund med Löfven.

Som i alla berättelser, och dessa ekonomiska förhandlingar gällande budget och fond i EU kan ses som en sådan, måste ha någon, tja, elak eller ond karaktär. Ungerns premiärminister Viktor Orbán fyller den rollen bra, kan man säga. Han har en sidekick, en allierad, i Polen och dess ledare, som med sin premiärminister ​Mateusz Morawiecki dock haft en anonym framtoning i den rapportering som varit i Sverige.

Orbán och hans land ville i det längsta inte acceptera att ett krav för att få pengar från nystartsfonden ska vara att rättsstatens principer respekteras. Till slut kom formuleringen med, men tydligen så vag att Orbán kunde gå med på det.

Det var en av bihandlingarna till den om nystartsfondens utformning och summor i fördelningen mellan bidrag och lån.

En annan bihandling var solospelet av Nederländernas Rutte om att enskilda länder ska kunna ifrågasätta hur pengar ur nystartsfonden används av länder som får sådana. Tanken var att kunna sätta stopp om fondpengarna inte används på rätt och rimligt sätt utan bara täcker hål i statsbudgetar hos länder som inte klarar av att reda ut ekonomiska problem som funnits redan innan coronan.

Tjeckien, och dess premiärminister Andrej Babis, flimrade förbi ett tag i rapporteringen som en som var kritisk mot Sveriges krav på att satsa på åtgärder för miljön och motverka klimathotet. Traditionell industri borde stödjas och gynnas mer, i stället, tyckte Tjeckien via Babis.

Premiärministern från Portugal, António Costa, uttalade sig om vikten av nystartsfonden. I övrigt var det ganska få personer i skildringarna från EU i Sverige. Trots att det är 27 länder var persongalleriet i stort sett det nämnda Rutte och de andra sparsamma fyra. Medlande micklarna Macron och Merkel. Sydeuropén Sánches. Obstrueraren Orbán. Och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Med tanke på hur mycket som politiken i USA skildras i svenska medier var det bra med så pass mycket om politik och politiker från den kontinent som vi befinner oss på

Men det räckte ganska långt. Och med tanke på hur mycket som politiken i USA skildras i svenska medier var det bra med så pass mycket om politik och politiker från den kontinent som vi befinner oss på.

Och om man kisar med ögonen är USA och EU ganska lika. De har många delar: 50 stater respektive 27 medlemsländer (när Storbritannien lämnat). Ett politiskt centrum, som inte är en så stor stad: Washington DC respektive Bryssel.

Och en rad delar av “unionen” som är annorlunda än andra delar. I USA nordstater och sydstater. Västkust och östkust. Western, Mellanwestern med mera.

Washington är huvudstaden i den trots allt ganska svaga staten USA, om man bortser från militära delen. Bryssel är politiskt centrum i det EU som är både överstatligt och mellanstatligt. Och där betydande makt finns i den senare delen, vilket förhandlingarna mellan länderna visat.

Trumps presidentskap har utvecklats till en såpopera på tv av det slag som exempelvis Dallas var i svensk tv under 1980-talet. Avsnitten är oändligt många. Lilla Raketmannen. Riksrätten. Coronahanteringen. Och så vidare.

Med förhandlingarna om långtidsbudgeten och nystartsfonden fick EU och Europas länder samt ledande politiker en egen tv-serie, om än bara i ett avsnitt. Det var i alla fall någonting.

Orbán i all ära, men som tv-såpaskurk räcker han inte långt. Dramatiken i EU-såpan och dess enda avsnitt haltar därmed.

USA-politiksåpan är däremot perfekt. Huvudrollsinnehavaren Donald Trump är skurken som intrigerar och ställer till det, men alltid klarar sig. Han är motsvarigheten till skurken i Dallas, JR Ewing.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar