Användningen rasar – bara fyra av tio har kontanter idag enligt ny undersökning


Sifoundersökningen, som är beställd av Bankomat AB, visar att 61 procent av svenskarna sällan eller aldrig har kontanter med sig. Bland unga i åldern 18 till 34 år är motsvarande siffra 74 procent. Bland äldre i åldern 56 till 79 är det 48 procent som sällan eller aldrig har kontanter med sig.

I våras minskade kontantuttagen med en fjärdedel. En av huvudförklaringarna tros vara corona. Den generation som i störst utsträckning använder sig av kontanter, är den äldre. Många av de äldre rör sig inte ute i samhället på samma sätt som tidigare, då många tillhör riskgruppen.

Gävleborna har delade meningar om kontanternas betydelse. Ljubisa, 60 år, anser att mynt och sedlar är mer pålitligt än kortbetalning.

– Jag brukar använda kontanter i matbutiker, de är nästan de enda som tar emot kontanter. Man kan inte alltid lita på kort, kortautomaten kan vara trasig. Det finns även bedragare som stjäl kortuppgifter, säger han.

Synen på kontanter skiljer sig mellan generationerna och för Alexander, 17 år är kontanter inte en självklarhet.

– Jag använder kontanter när jag får det i present eller så. Det kan vara skönt att ha och man håller lättare koll på pengarna.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar