“Personer inom serviceyrken mer utsatta för infektion”


1 juli instiftades en ny lag som innebär att kommunerna är ansvariga för tillsynen av trängseln på krogar. I början av juli beslutade kommunen att Gävlekrogarna Bilagan och Pinchos tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter. Ingen annan krog har behövt stänga sedan dess men kommunen anser fortfarande att folk har svårt att hålla avståndet till varandra.

– Det har inte skett någon större förändring under senaste veckorna. Folk flyttar omkring bord och stolar på uteserveringarna och i helgen upplevde vi problem med köerna in till krogarna där det är svårt att hålla avstånd, säger Emma Ahlström, miljöinspektör på kommunen.

Hur har ert arbete förändrats sedan ni tog över tillsynen?

– Det har inte varit så stor skillnad utan vi fick in klagomål även innan det. Vi har varit ute varje helg i juli.

Flera kontroller av Gävlekrogar i helgen: “Man har tappat att hålla avstånd”

Lars Wesslén, tillförordnad smittskyddsläkare i Gävleborg, säger så här om hur krogarna efterlever coronareglerna.

– Det jag ser är att många följer det väldigt noga. Men jag ser också på flera ställen att gästerna sitter precis som vanligt. Man sitter nära varann på uteserveringar och dricker öl och är ganska bra i gasen.

Det är viktigt att hålla avstånden, inte bara för sin egen och för andra gästers skull utan även för att skydda personalen. 

– Man vet att folk som jobbar i serviceyrken, till exempel vid restauranger och hotellreceptioner, verkar vara mera utsatta för att bli infekterade, säger Lars Wesslén.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar