Museijärnvägen startade insamling för att klara coronakrisen – fick in över 100 000 kronor: “Folk har varit givmilda”


Det var inför säsongsstarten som styrelsen i Jädraås-Tallås Järnväg insåg att det kunde bli svårt att genomföra tågresorna. Utifrån en kalkyl vid en inställd säsong uppskattade man förlusterna upp till 400 000 kronor. Den 29 juni hade museijärnvägen fått in 93 000 kronor från sina medlemmar, och i skrivande stund ska man, enligt Björn Lindell, uppnått målet på 100 000 kronor.

– Jag vill inte säga hur mycket vi har fått in exakt, folk har varit givmilda vilket varit fantastiskt. Vi har fått in i alla fall över 100 000 kronor, säger ordförande Björn Lindell på Jädraås-Tallås Järnväg.

Trots tankarna om att ställa in resorna har man kunnat köra tågen utifrån Folkhälsomyndighetens restriktioner, något som underlättat. Tågen som vanligtvis tar 200 passagerare, tar nu istället ombord 50 passagerare. Trafiken är alltså igång på helgerna sedan den 5 juli.

– Det ser lite bättre ut nu, vi tappar knappt 300 000 kronor. Vi fick intäkter som vi inte räknade med utifrån våra värsta farhågor om en inställd säsong.

Utöver insamlingen har föreningen valt att spara pengar genom att skära ned på utgifter och även sälja av en del skog längs med järnvägen. Skogen kommer för första gången sedan 1969 att transporteras kommersiellt av de klassiska koldrivna loken senare i höst.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar