“Kina är mitt andra hemland”


Coronaviruset anses ha sitt ursprung i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan. Amanda Vall var den enda från Gävleborg som befann sig i staden vid utbrottet.

Hon evakuerades i ett EU-plan och flögs sedan hem till Sverige i ett plan fullt med sjukvårdspersonal.

Därefter satt hon ensam i karantän i hemstaden Sandviken i 14 dagar.

– Karantänen var visserligen frivillig. Men vi uppmanades att inte röra oss bland folk. Det här var före det stora coronautbrottet i Sverige så det kändes som att jag var den enda som satt isolerad medan alla andra levde normala liv. Det var som att jag betraktades som en smittobärare.

Men det var inte helt självklart för henne att lämna Kina. Hon övervägde att stanna kvar i Wuhan för att avsluta sina studier i kinesiska språket.

– Lärarna sade att det spelade ingen roll om vi lämnade Kina, för viruset skulle komma till våra länder också och då skulle vi bli inspärrade i hemmen där i stället.

Hon tog ändå beslutet att åka hem till familj, släkt och nära vänner i Sandviken.

– På den här tiden visste man inte så mycket om coronaviruset. Jag tänkte att jag skulle känna mig tryggare i Sverige om jag blev sjuk.

Beslutet att åka hem har hon aldrig ångrat. En klasskamrat till henne valde att stanna kvar i Wuhan. Enligt Amanda Vall har klasskamraten, trots att staden öppnats upp, nu varit instängd på campusområdet i sju månader.

– Eleverna får bara lämna campus om de har specialtillstånd från lärarna. Då måste de ha något viktigt att uträtta.

Under våren fortsatte Amanda Vall att studera kinesiska på distans. Men hon deltog inte på onlinelektionerna via webben eftersom tidsskillnaden gjorde att lektionerna var mitt på natten i Sverige.

– Jag fick material skickat till mig att plugga på. Men jag föredrar egentligen att lära mig under lektioner i klassrum.

Onlineproverna deltog hon dock i på nätterna och lyckades få godkänt på kursen.

Förutom att plugga kinesiska har hon sedan hemkomsten jobbat extra inom äldreomsorgen för att avlasta den ordinarie personalen.

Hon har “hemestrat” med sin pappa och besökt olika platser i Sverige.

Annars förbereder hon sig för att efter sommaren flytta till Göteborg och studera treåriga programmet Internationella relationer.

Hon är övertygad om att hon i sitt framtida yrkesliv får nytta av både kursen i kinesiska och erfarenheten av att evakueras från ett annat land under en kris.

– Jag vet vad som fungerat bra och mindre bra. Till exempel fungerande informationen från svenska UD dåligt i början av krisen.

Efter studierna vill hon gärna återvända till Kina.

– När jag kom till Kina tyckte jag bara att allt var så annorlunda och främmande. Men sen började jag trivas och i dag ser jag Kina som mitt andra hem. Min dröm är att jobba med något som har med relationerna mellan Sverige och Kina att göra. Jag skulle definitivt kunna tänka mig ett jobb inom UD.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar