Är Gävle inte en stad för gående?


Det skrivs dagligen om hur svårt bilister och cyklister har det i Gävle, fråga då mig som gående hur tufft det kan vara att ta sig fram.

Att vara gående i Gävle är inte det lättaste i vår stad och framförallt inte vid köpcentrum. Vid Ica Maxi, tar jag buss dit får jag gå där bilar kör, eftersom bilar parkerar där det är för gående, utanför affären. Ändå finns det oftast hur många lediga parkeringar som helst!

Ica Fjällbacken, genar bilister hej vilt för att hitta sin parkeringsplats. Willys Hemsta är det förenad med livsfara att vara gående och liksom på Ica står bilarna där det är för gående, så jag får kliva ut i trafiken.

För att inte tala om när jag ska passera Spängersleden på väg dit, en trevägskorsning, jag är lika lycklig varje gång, att jag överlever. Nu finns det också en busshållplats på Spängersleden, där resande från stan måste passera över, för att bland annat komma till Gavlegårdarna, och där är det få som håller laglig hastighet.

Vi har även Lidl i Stigslund, tvunget att passera över vägen, med höga kanter och inget övergångsställe när jag ska hem med buss.  Sen ska vi inte prata om bron mot Brynäs, hur f-n ska man kunna möta en annan gående utan att kliva ut i markerad cykelbana?

Även i centrum är det bilarna och cyklar som prioriteras. Man cyklar hej vilt på gångvägar, och alla ska fram samtidigt. Att stanna för att släppa fram en gammal kärring är det få, som varken har tid eller lust med! Skärpning Gävle, inte för gående.

Inger Jarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar