Nu börjar rötmånaden – det här ska du tänka på för att hålla maten fräsch


– Det är kombinationen av varm luft och hög luftfuktighet som gör att bakterier och mögelsvampar förökar sig snabbare. Det är därför maten blir dålig fortare än normalt när den står framme.

Det säger Jakob Ottoson, mikrobiolog på Livsmedelsverket, om den period vi går in i nu som traditionellt kallas rötmånaden. Även om korrekt förvaring och hantering av mat alltid är viktigt så är det kanske extra aktuellt just nu, när våra livsmedel är som mest sårbara.

Det allra viktigaste att vara uppmärksam på under denna period är temperaturen runt maten. Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall. För att undvika att behöva slänga mer mat än nödvändigt ska man därför vara noggrann med att inte låta matvaror stå framme för länge. Ju längre tid en kylvara spenderat utanför kylen, desto sämre hållbarhet får den.

– Man ska helt enkelt försöka hålla kylkedjan så gott det går så maten håller sig fräsch längre. Är det varmt i bilen kan det vara bra att använda kylväska där till exempel. Det är fisk och skaldjur som är absolut känsligast, och så köttfärs och mejeriprodukter såklart, säger Jakob Ottoson.

Något man däremot ska undvika är att låta sig själv påverkas allt för mycket av utgångsdatum. Livsmedelsverket uppmanar alla att lita på sina sinnen, och försäkrar om att mat som luktar och smakar bra med största sannolikhet är ätbar.

Slutligen ska man alltid vara noggrann med sin egen hygien runt livsmedel. Förutom att alltid tvätta eller desinficera händerna innan man hanterar mat ska man även vara noga med att använda rena redskap och arbetsytor. Detta råd är kanske extra viktigt just detta år med tanke på det allmänna ansvaret att stoppa smittspridningen av covid-19.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar