“Jag tror väldigt få känner till teleskopet där uppe”


Högst upp på Vasaskolans tak finns ett runt mindre rum med ett tak som kan vridas varvet runt. Där inne står en stjärnkikare. Ja, eller ett teleskop som en mer invigd skulle kalla det. Det är Föreningen för astronomi och astronautik som disponerar det lilla observatoriet.

– Astronautik betyder ungefär “läran om hur vi utforskar rymden”, säger Hanna Ringman som är kassör i föreningen och ska efter sommaren gå sitt tredje och sista år på det Naturvetenskapliga programmet.

Föreningens medlemmar är gymnasieelever som är intresserade av astronomi och astronautik. Det ursprungliga teleskopet var en 6 tums-refraktor och installerades troligen när skolan stod färdig i början av 1900-talet.

– Det gamla teleskopet finns kvar på skolan och förvaras i ett speciellt rum. Det är väldigt fint och ser ut som en “pirat”kikare fast är väldigt stor, säger Hanna Ringman.

Refraktorns storlek talar om hur stor spegeln är som samlar ljus inne i teleskopet. Ju större spegel – ju mer detaljer kan man se i teleskopet av “ljussvaga saker” i rymden, förklarar Hanna Ringman som är kassör i föreningen som förkortat kallas FAA.

I dag är “stjärnkikartornet” utrustat med ett 12-tums refraktor Newton-teleskop som byggdes i början av 1970-talet av Lars Pettersson när han var elev på skolan – han som senare blev koncernchef på Sandvik.

På frågan om föreningen verkligen nyttjar pytte-kontoret som finns strax nedanför observatoriet, säger Hanna Ringman:

– Ja, det är vår lilla lokal och hela 106 år gammal. Rummet sattes dit vid ombyggnaden 1914.

Vi pratar alltså om det lilla skrymslet på typ tre kvadratmeter som nästan ser ut som en lös vit kub som hänger lite “utanpå” uppe i taket ovan för trappen som går upp till Vasaskolans observatorium.

– Vi var 27 medlemmar förra året och hade endast fyra observationer. Oftast beror det på vädret eller att någon som kan vissa delar av teleskopet inte är med. Vid dåligt väder tittar vi på tuppen uppe på Staffanskyrkan och får nöja oss med det, säger Hanna Ringman med skratt i rösten.

– Det är mycket att ordna med, berättar hon. Spegeln måste rengöras och justeras. Det finns även koordinataxlar på teleskopet som ska ställas in och dessa saker kan bara vissa medlemmar rent praktiskt göra.

Alla kan alltså inte “allt”. Kunskapen går i arv mellan styrelsemedlemmarna i föreningen.

– Jag tror att det är väldigt få som vet att det är ett teleskop där uppe. Vi tar inte med vem som helst upp. Går något sönder måste det fixas och det får ju vi själva göra, säger Hanna Ringman.

Kortfakta Föreningen för astronomi och astronautik och Vasaskolan i Gävle

Föreningen för astronomi och astronautik (FAA) grundades 1960. Innan dess var FAA en del inom den Naturvetenskapliga föreningen (NF) som då brukade observatoriet.

Vasaskolan har en lång historia och varit verksam i rad olika lokaler i staden sedan starten 1569 fram till den stora stadsbranden 1869. Men kan räknar sina anor ända tillbaka till 1557, då en prästskola inrättades i samband med att en underbiskop placerades i Gävle på order av Gustav Vasa.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar