Avstängd efter drivning: ”För mig är det helt obegripligt”


Efter det sjätte loppet på Visbytravet hittade banveterinären Madeleine Ansén ett märke på hästen Dino Dollar, som Oskar Kylin Blom körde. Måldomaren fick rapporten om märket, som ska ha uppstått av Kylin Bloms körspö. Det rapporterades senare till Svensk Travsport som en så kallad D-förseelse. Det är den allvarligaste graden av förseelse och innebär direktavstängning. 

Måldomarnämnden satte avstängningens längd till tre månader, men det är snarare en administrativ åtgärd och de tre månaderna gäller ”tills vidare”, eller tills Svensk Travsport handlagt ärendet och fastställt straffet.

”Det är för mig helt obegripligt”

Oskar Kylin Blom förklarar sin syn på händelsen till tidningen Sulkysport. 

– När jag körde loppet upplevde jag det som att jag inte ens använde körspöet någon gång. I finishkörningen satt jag mest och gungade. Men efter loppet ska någon ha upptäckt ett märke, som ska ha kommit från att jag använt körspöet, och banveterinären tillkallats. Märket ska sitta på hästens vänstra sida och jag har spöet i högerhanden. Det hela är för mig obegripligt, och framför allt väldigt tråkigt. Domarna kallade inte heller på mig efter loppet för att jag skulle ha drivit för mycket, utan det här tog så att säga sin början av att banveterinären blev tillkallad för att inspektera hästen.

Han fortsätter:

– Om det fanns ett märke som de misstänker kommer från drivning med spöet blir vad jag har jag förstått att gången den här, då hamnar det hos ST. Jag betvivlar inte att märket fanns där, men det känns som sagt omöjligt att mitt körspö ska ha orsakat det. För mig är det förstås väldigt tråkigt och jag hoppas att handläggningen går snabbt. Det blev dubbelt olyckligt att jag är direktavstängd eftersom det är en intensiv tävlingsperiod nu och jag har uppsittningar på Romme ikväll, V75 i Bollnäs imorgon och kvalen till Kallblodskriteriet på Dannero på söndag.

Oskar Kylin Blom körde förra året 604 lopp och är hittills i år uppe i 304. Han har i år kört in 2,5 miljoner kronor.

Dino Dollar slutade i loppet sexa från ledningen på nya rekordet 1.13,2/1.620 meter. Det är en sjuårig valack i träning hos Jan-Åke Hoas som gjort 57 starter och har sprungit in 491.000 kr.expressen

Related posts

lämna en kommentar