OS-hjälten Bengt Baron om livet som höjdare inom näringslivet


Viktor Kuznetsov kunde inte tro sina ögon. Det stora hemmahoppet hade gjort comeback efter en dopingavstängning från VM 1978 och skulle bara ta hem guldet inför publiken i Moskva. 

Innan loppet, 100 meter ryggsim, stod han och vinkade till publiken och lös av självförtroende. 

Men en 18-årig svensk vid namn Bengt Baron förstörde den ryska guldfesten. Barons taktik var att få en pangstart och på så sätt skaka om Kuznetsov. 

Det lyckades. Baron höll ledningen hela vägen och chockade världen med sitt OS-guld. Ett år senare, blott 19 år gammal slog han världsrekord på 100 meter ryggsim och stod på toppen av sin karriär. 

Bengt Barons väg till toppjobben i näringslivet

För även om Baron nådde framgångar i bassängen även efter detta (två VM-brons och ett OS-brons), så nådde han aldrig samma höjer som 18-19-åring. 

I en intervju med Sydsvenskan berättar Baron att han tidigt fått inpräntat av sin tränare Björn Larsson att som simmare skulle han ”sluta tidigt och sluta fattig”. Så redan som 19-åring tog Baron beslutet att flytta till USA för att studera handelshögskolan Haas School of Business.

– Det var min biljett till nästa liv. Min besatthet av att prestera i simning övergick till skolan. Jag fick uppmärksamhet och stipendier och tappade kanske lite skärpa i simningen, har Baron tidigare sagt till SportExpressen. 

Samtidigt säger han till Sydsvenskan att de erfarenheter han hade från idrotten tog han med sig in i sin nya karriär.

– Man övar ju på ett antal färdigheter som man kommer att ha nytta av. Det är målfokusering, tränar jag hårdare så blir jag bättre, fler timmar ger resultat, det får man ett kvitto på varje dag. Tycker jag dessutom det är roligt så är det lättare att blir bra. Man får också en portion av bekräftelse och självförtroende, jag har klarat av något i en mätbar arena, så jag vet att jag kan oavsett vad folk säger han.  

Så mycket tjänar Bengt Baron

Baron fortsätter: 

– De ingredienserna tar man med sig, sedan gäller det att hitta en inträdesbiljett till en ny arena för att applicera de färdigheterna. Man var kanske lite avundsjuk på vissa sporter där det fanns en del pengar, men jag är samtidigt glad för det, så att jag inte höll på i några år till och åkte jorden runt för att tjäna några kronor. Istället fick jag motivation att ge mig in i något helt nytt i det civila livet och här har man ju en mycket längre karriär som inte bygger på fysiska förutsättningar. 

Och hittills har Baron haft en lång och framgångsrik inom näringslivet. Den civila karriären tog fart när han började arbeta på konsultfirman McKinsey 1988.

Hans cv därefter innehåller toppjobb inom Coca-Cola, Frionor och Kodak innan han blev koncernchef på Vin & Sprit 2004. År 2017 omsatte han 2 337 000 kronor i sitt bolag (5653 Sweden AB). expressen

Related posts

lämna en kommentar