Nu invigs den nya spången över Seedammen i Järbo – här kan man sitta på Svea, Britta och Rune


Under åren har gångbron varit flitigt använd berättar Anders Olsson. Stigen ner till vattnet och bron kantas av skog. Lite längre ut på udde som går ut i Seedammen har de gjort i ordning en sittplats med tre bänkar namngivna efter Järbobor.

– Bänkarna heter Svea, Britta och Rune, skrattar Anders Olsson.

Periodvis har folk hittat hit berättar han.

– Jag flyttade hit igen efter ett fyrtiotal år i Sandviken, jag lekte här som barn och fiskade.

Spången, eller gångbron, ligger över Seedammen alldeles nedanför sågdammen, inte långt från kyrkan i Järbo. Sandviken energi äger marken genom Bångbro kraft och enligt Anders Olsson ser de positivt på att spången blir lagad.

Nuvarande järnbron byggdes 1967, innan dess fanns en träbro över dammen men den togs av vårfloden berättar Anders Olsson.

– Det vore väl bra om Sandviken energi skänkte en slant så stenkistan spången står på kan bytas ut, den är gammal nu.

Ett 60-tal medlemmar i facebookgruppen “Spången å Seedammens Vänner” har sedan början av sommaren samlat pengar till materialet så bron kan bli lagad. Sedan har ideella krafter gjort själva jobbet.

– Det har blivit ett tillhåll för ungdomar och då har det förstörts lite granna, säger Anders Olsson. Jag lekte ju här själv som barn så jag förstår att avskildheten men ändå närheten till Järbo lockar men man behöver inte förstöra.

Anders Olsson berättar att här syns svanar och tranor på våren och att fiskgjuse brukar sitta på en sten uppåt kraftverket. Det är även ett bra ställe att fiska på.

– Här finns abborre, brax, en och annan öring och så gädda och mört så klart.

Tidigare spelades det bandy på dammens is vintertid.

– Ett tag skulle Järbo IF ha ett bandylag, då spelade de här.

På lördag eftermiddag är det invigning för alla som deltagit i sponsringen, om vädret tillåter, med grillning, fika och kaffe,

Det finns många fina områden runt samhället, säger Anders Olsson och Tony Larsson. De tipsar om toppen av Västerhällan, Hällarna i folkmun, det är ett populärt utflyktsmål både sommar som vinter.

– Där är jättefint men det skulle behövas gallras lite. Förut såg man vida omkring, hela Järbo, säger Anders Olsson.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar