Hammarby spelar bort sig från guldstriden


Malmö mot Hammarby på Stadion. I ett parallellt universum är det fullsatt, sprängfyllt av känslor kring en ny rivalitet som drabbade de här klubbarna lagom till att de skulle börja förbereda för säsongen 2020. Som accelererade under våren och den förlängda försäsongen. Läktarna kokar och allsvenskans kanske hetaste match spelas.

Men inte här, inte i dag. Det närmsta publik vi kom var en fiskmås som Aimar Sher fick mota bort från läktaren, och det närmsta någon form av sång vi fick höra var en annan fiskmås uppe i ena hörnet som vägrade sluta skrika.

Det här är dessutom två lag som de flesta, inte minst de själva hade skyhöga förväntningar på inför säsongen. Som vill dominera matcher och sina motståndare, som skulle dansa i allsvenskan, slåss om guldet och lämna alla andra en bit bakom sig.

Så har det inte heller riktigt blivit, och i en allsvenska där alla helt plötsligt vinner mot alla har ingen råd att förlora. Särskilt inte den här matchen. 

***

I nio omgångar har känslan varit att båda de här två lagen har mer att ge. När Hammarby vann mot Kalmar skulle det vara ”starten på resten av säsongen”, sedan bjöd de på en sen kontring och straff som gjorde att de tappade poäng hemma mot Göteborg. 

Mot Malmö är det mer som inte stämmer än som gör det, och det där mer som det har väntats på kommer inte överhuvudtaget.

I stället blir Bojanic av med bollen innan han ens hinner börja fundera på den briljanta passningen som alla förväntar sig. Bollen som Tankovic slår inte når hela vägen fram, och när de ställer om går krossbollen ut över sidlinjen i stället för till tilltänkt medspelare.

När Kacaniklic får drömläge att sätta ledningsmålet räddar Dahlin, och kort därefter är det 1-0 till Malmö när Berget får stå ensam framför mål och bredsida in en boll. En liten stund senare får Toivonen slå en passning in bakom Hammarbys backlinje för att frispela Kiese Thelin som sätter 2-0.

Därefter har Hammarby inte ett enda skott på mål under resten av matchen.

***

Ingenting går Hammarbys väg, och i den andra halvleken fortsätter de att spela bort sig själva från allt vad guldstrid heter. För även om Malmö borta inte är en match som något lag egentligen ska vinna bara så där, så är det en match där man inte kan släppa in 3-0 i 46:e minuten om man vill vara en trovärdig guldkandidat. Särskilt inte när Norrköping ångar på elva poäng före och när Malmö för tredje raka matchen vinner och visar mer i form av Isaac Kiese Thelin i högform och Ola Toivonen som bara blir bättre och bättre i ett redan stabiliserat lag.

Även om det här var en ganska ensidig fotbollsmatch så var det väl egentligen en rätt bra sådan, den var bara inte riktigt allt man hade önskat. Och för Hammarby är det absolut ingenting som är det.

De fick inte förlora den här matchen, och Malmö behövde vinna den. Den här segern ekar förmodligen hela vägen till Norrköping.expressen

Related posts

lämna en kommentar