“Ge dig aldrig ut ensam”


Ylva Schöldberg är projektledare och verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet. Hon lyfter upp tre bokstäver man bör känna igen innan man ger sig ut för att paddla: K-U-S.

– Det står för kunskap, utrustning och sällskap. De är jätteviktiga att ha med sig när man ska ge sig ut på vattnet, säger Ylva Schöldberg.

Kunskap handlar bland annat om att kunna hantera situationen om man välter sin kajak.

– Om du välter med en kajak ska du först vända den, tömma den på vatten och sedan ta dig upp på kajaken igen och fortsätta paddla. Det är inte gjort i en handvändning och ännu svårare utan kunskap. Det finns kurser för att lära sig hur man hanterar en kajak som vält ute på vattnet.

Att ha med sig rätt utrustning är också något man bör gå igenom innan man ger sig ut.

– Det är viktigt att ha koll väderprognosen så att man kan ta med sig kläder för att klarar sig i både regn, rusk och solsken. Vätska och proviant. Även en karta så att man kan ha koll på var man är.

Hon tycker även att en powerbank är bra att ha med sig ut för att kunna ringa efter hjälp om någon olycka sker på vattnet och telefonen börjar att ladda ur, även om det inte finns några garantier för att du är inom täckningsområde när du är ute på vattnet.

– Det finns såklart olika relevant utrustning beroende på vilken tur du ska ut på. Men ska du ut på en längre tur på ett vatten som du inte varit i förut bör du se över detta.

Sällskap är det som Ylva poängterar allra tydligast.

– Man ska aldrig ge sig ut på vattnet utan sällskap. Helst ska även någon i sällskapet vara erfaren och kunna reda ut en svår situation som kan uppstå. Det är ju lite av din livförsäkring att du och dina vänner kan hantera en situation där exempelvis någon ur sällskapet trillar ur kajaken.

– Jag tror att alla paddlar för att det ligger en härlig njutning i aktiviteten, men det är läskigt när det händer något oförberett. Paddlar du i ett sällskap har du dels glädjen att dela en upplevelse, men också tryggheten att ha människor till hands ifall det skulle bli en incident.

Vad vill du ge för råd till personer som aldrig paddlat förut?

– Om du inte paddlat förut skulle jag rekommendera att gå en nybörjarkurs hos en kajakklubb, säger Ylva Schöldberg.

LÄS OCKSÅ: Den drunknande mannen var ensam på sjön – polisen utreder om han eventuellt avled innan drunkningenarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar