Anders Tegnell om att tillåta publik


I mitten av juni drog svensk fotboll i gång – men utan publik. 

Läktarna gapar fortfarande tomma, och i dag finns inte mycket som indikerar att publiken kommer få återvända till arenorna. 

Samtidigt ser det annorlunda ut i grannlandet Danmark. Den 21 juni släpptes 3 000 hemmasupportrar in på det danska fotbollsderbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn. 

I Sverige har frågan diskuterats flitigt inom idrottsrörelsen, men fotbollen har en i princip obefintlig dialog med Folkhälsomyndigheten. Det menar Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll. 

– Vi har tryckt på för att få en dialog med Folkhälsomyndigheten då vi ser att andra branscher har lyckats hålla öppet under ansvar. Av någon anledning har dialogen med evenemangsverksamheten uteblivit. 

– Det är klart att det är frustrerande att vi inte kan ha en dialog. Vi är inte experter på smittskydd och då måste man diskutera med dem som kan, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef. 

Vill ha framförhållning

Enquist säger vidare att SEF haft ett möte med världshälsoorganisationen WHO, som har satt en arbetsgrupp med uppgiften att fram en plan för hur publik ska släppas in på stora evenemang. 

– WHO jobbar aktivt stödjande med den frågan. Samtidigt är de tydliga med att frågan måste hanteras med respektive lands regering och hälsomyndighet, säger Enquist. 

Så ni har haft dialog med WHO men inte Folkhälsomyndigheten? 

– Vi har mycket koll och erfarenhet efter att ha haft dialog med andra länder. Vi vill ta ansvar men just nu har vi ingen att ha en dialog med. Om vi ska kunna öppna upp så är det viktigt att ha den diskussionen tidigt. Det är för att kunna planera för acceptans av olika säkra modeller för öppnande. Vi har en stark supporterkultur så det måste skötas på ett bra sätt. Det går inte att sitta och vänta och sen plötsligt får man ett besked att släppa in 5 000 personer för så går det inte till.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, säger att han förväntar sig mer aktivitet och vilja till diskussion från Folkhälsomyndighetens sida.   

– Det borde vara större engagemang med tanke på idrottens och fotbollens betydelse. 

Både Mats Enquist och Håkan Sjöstrand räds att det kommer gå en hel säsong utan publik på arenorna. 

– Just nu så har vi inga signaler på att någon ens vill prata med oss. Det är inte ett bra sätt att arbeta genom att kolla på presskonferenserna och hoppas på ett svar därifrån. Man har gjort lösningar för kollektivtrafik, restauranger, affärer och arbetsplatser men inte för vår verksamhet. Det är svårt att förstå balansen i det, säger Enquist.  

– Vi har EM-kval för våra damer och herrarna har matcher mot Frankrike, Portugal och Kroatien. Det handlar om våra landslag. Så ja, jag känner en stor oro att det blir helt utan publik. Vi måste börja testa oss fram, säger Sjöstrand. 

Anders Tegnell: ”Vi har en dialog med RF”

Vad säger då FHM? I ett mejl till SportExpressen svarar statsepidemiologen Anders Tegnell på fotbollsrörelsens kritik.  

”Vi har en dialog med Riksidrottsförbundet för att alla idrotter ska hanteras på samma sätt. Sedan har de dialog med olika specialförbund”.  

När är det aktuellt i Sverige att börja släppa in folk på till exempel idrottsevenemang och konserter? 

”Vi tittar på det för tillfället, men det är inte aktuellt med den smittspridning vi har i dag”, skriver Tegnell. 

LÄS MER: Vädjar till FHM: ”Det är ingen som hjälper oss”
LÄS MER: Tegnell: Det krävs för allsvensk start

Muamer Tankovic och David Fällman i hetsig diskussion i Hammarbys omklädningsrum.expressen

Related posts

lämna en kommentar