Våra politiker har sannerligen skapat en krutdurk


Många företagare signalerar nu att de snart inte klarar av att driva sina företag längre. När det hela en dag är över kan vi med egna ögon se vad vi en gång hade men som inte längre finns kvar. Det finns mycket sanning i att man vet vad man har, men inte vad man får. Men vi vet ju inte heller om det man har, kommer att finnas kvar.

Att alltid han en plan B när förutsättningarna ändras är någonting en regering alltid måste ha. Lägst arbetslöshet i Europa var ett mål som var orealistiskt och arbetslinjen blev till en piska istället för en morot. Visst kommer en del av de som nu blivit av med sina jobb att få tillbaka det, men vi vet inte hur många som inte gör det eftersom företagen inte längre finns kvar.

Plan B skulle naturligtvis varit hur invånarna kan ta sig igenom en period där mångas privatekonomi raseras. Alldeles för många lever ur hand i mun, det finns inga reserver att ta av. Till viss del självförvållat men alla måste räkna med att någonting oförutsett kan hända. Men de makthavande invaggade svenska folket i falsk säkerhet, allt var ju frid och fröjd och det kunde bara bli bättre.

Visst fanns det utrymme för förbättringar men att slopa värnskatten när de pengarna istället skulle fördelats bland de svagare grupperna var inte speciellt smart. Naturligtvis hade pengar i ladorna samlats för att göra dessa förbättringar för de som verkligen behöver pengar inför nästa val. Åren går fort brukar man säga, men då förutsätts att det inte händer någonting.

Den oroväckande ökande gruppen fattiga kommer att bli ett enormt problem, de som måste konsumera vad de verkligen behöver har fått allt svårare att göra det. De med utökade ekonomiska resurser väljer istället att föröka sina förmögenheter genom aktiebörser, investeringar tar för lång tid att ge avkastning. Vi har helt enkelt levt i en tid då människor med möjligheter levt efter parollen att sko sig så länge det var möjligt.

När verkligheten nu knackar på dörren och den världsomfattande pandemin slår hål på de minst sagt orealistiska önskedrömmar de styrande trott på, väntar ett stålbad för alla. Det är nu vi kommer att se avigsidan av att invånarna blivit flera hundra tusen fler som skall vara med och dela på den gemensamma kassan. Våra politiker har sannerligen skapat en krutdurk som de satt sig själva på, för invånarna har ingen del i det.

Sven-Erik Hemlinarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar