Vännen om Matti Nykänens sista tid i livet: ”Han förändrades”


I februari förra året gick Matti Nykänen bort, 55 år gammal och Finland hade stor sorg. I fredags, på Nykänens födelsedag, besöktes Nykänens grav av vännerna Ari Saarinen och Aleksi Hirvonen för att minnas tillbaka på deras tid tillsammans. 

Både Saarinen och Hirvonen var engagerade i Nykänens artistkarriär, Saarinen som roddare och Hirvonen som gitarrist i bandet. 

De berättar att de på hösten 2018, då Nykänen diagnostiserades med diabetes, märkte att läget var allvarligt. 

– Matti tog inte sjukdomen riktigt på allvar, säger Saarinen till IltaSanomat och tillägger att de såg en snabb försämring i hans mående. 

– Hans utseende förändrades. 

Nykänens sista telefonsamtal till vännen

Trots det fortsatte bandet turnera och den 1 februari förra året, bara tre dagar innan sin bortgång, gjorde Nykänen sitt sista gig i Helsingfors. 

Hirvonen berättar att Nykänen mådde dåligt. 

– Han klagade på magsmärtor, men genomförde spelningen ändå. 

Dagen efter spelningen reste Nykänen hem till Jyväskylä från Helsingfors och ringde sitt sista telefonsamtal i livet. Det gick till Saarinen. 

 – Han ringde mig halv åtta på morgonen och berättade att han inte kunde behålla någon mat i kroppen. Två nätter senare ringde hans fru och berättade att Matti var död. 

Nykänens är en av Finlands största någonsin

Matti Nykänen blev världens mest framgångsrika backhoppare under sin karriär. Han tog hem segern i hela 46 världscuptävlingar och vann totalcupen fyra gånger.

Han vann dessutom fyra OS-guld, ett OS-silver samt fem VM-guld och utsågs till årets idrottare i Finland 1985 och 1988 innan han la skidorna på hyllan 1991. 

Efter idrottsframgångarna präglades Nykänens liv av skandaler. Han missbrukade piller och alkohol under perioder, dömdes till fängelse för att ha knivhuggit sin granne och senare även för misshandel av sin fru. expressen

Related posts

lämna en kommentar