United-talangen Mason Greenwood jämförs med Beckham och Giggs


Den 17 december 2018 slog Manchester Uniteds U21-lag Chelsea i FA Youth Cup med 4-3 efter ett jättedrama. Segern ordnades tack vare Mason Greenwood som stod för ett hattrick. 

På läktaren satt Manchester Uniteds vd Ed Woodward. Men han tog beslutet att lämna arenan i förtid för att hinna göra klart ett ärende. 

Tolv timmar senare sparkades José Mourinho från klubben och in kom i stället Ole Gunnar Solskjaer. 

– Jag kommer ihåg matchen. Jag såg den på video och det såg naturligt ut för honom (Greenwood), sade norske tränaren. 

”Påminner om Giggs”

Det var tydligt redan då att ”OGS” skulle ge honom chansen. Ett par månader senare hoppade han in på Parc des Princes när Manchester United sensationellt nog slog ut PSG i Champions League-slutspelet. 

Sedan dess började Mason Greenwood mer och mer få förtroende. I april 2019 gjorde han Premier League-debut mot Cardiff City och den här säsongen har han mer eller mindre blivit ordinarie i startelvan. 

Det är svårt att se Mason Greenwood spela utan att dra paralleller med andra talanger som slog igenom tidigare under åren. Faktum är att Manchester Evening News slår fast att han är en större talang än båda Marcus Rashford och Cristiano Ronaldo. Samtidigt har Solskjaer själv dragit jämförelsen med Manchester Uniteds berömda ”Class of 92”, som bestod av Gary Neville och Phil Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes och David Beckham. 

– Mason påminner om Giggs, sa Ole Gunnar Solskjaer inför den här säsongen och fast att Mason Greenwood inte kommer att lånas ut. 

Storyn om Mason Greenwood och de andra fotbollstalangerna skiljer sig från varandra. För oftast slår man igenom som en ny, ren, fotbollstalang vid ett tillfälle. Marcus Rashord till exempel slog igenom i Europa League och ett par dagar senare nätade han två gånger mot Arsenal. I Greenwoods fall har hans namn dykt upp flera gånger de senaste fyra åren. Att debuten dröjde så pass ”länge” beror förstås på laget som har haft det tufft resultatmässigt och en portugisisk tränare som vägrade ge honom chansen. 

Höjt lönen rejält

New York Times skriver att klubbens scouter fascinerades över att ha en förmåga att, redan som 16-17 årig, ha så bra speluppfattning, blick över spelet och ständigt vara ett steg före i huvudet. Tidningen avslutar sedan sin recension med att kalla Mason Greenwood för ”The real deal”. 

Mason Greenwood är född i Bradford och är en stor Manchester United-supporter. När han var sex år gammal började han i klubbens akademi och har aldrig tänkt tanken på att lämna klubben. Som ung fotbollstalang tjänade han 800 pund i veckan, cirka 8 200 kronor. I oktober förra året skrev han på ett nytt femårskontrakt med option på ytterligare ett år. Nu tjänar han 25 000 pund. Förra veckan rapporterade The Mirror att Greenwood är nära att få en rejäl lönehöjning – närmare bestämt kommer han nu att tjäna det dubbla – 50 000 pund i veckan, vilket motsvarar ungefär en halv miljon kronor. 

Manchester United har under åren som har varit haft enorma problem i såväl offensivt som defensivt. Nu verkar Ole Gunnar Solskjaer ha löst det offensiva. Med Bruno Fernandes-värvningen, en hungrig Paul Pogba och en fronttrio som öser in poäng ser det onekligen bra ut. 

Nu återstår det en fråga: Behövs Jadon Sancho? expressen

Related posts

lämna en kommentar