Torrlagd Gavleå orsakade fiskdöd – fiskare upprörda: “Det är förjävligt”


Det var i mitten av juni som den del av Gavleån som rinner genom Boulognern blev torrlagd. Där ligger Strömdalens kraftstation som ägs av Gävle Kraftvärme AB, som är ett dotterbolag till Gävle Energi. Enligt deras vd Inger Lindbäck beror torrläggningen på en dammlucka som stängts.

– Det är en lucka som ska vara lite öppen som gått igen av misstag. Det är ett mänskligt misstag som orsakat det, säger hon till tidningen.

Gävle Kraftvärme AB har gått med på att frivilligt släppa förbi vatten i kraftverket, för att skapa en fiskvänlig vattennivå. Enligt Inger Lindbäck kommer inga åtgärder att vidtas för att förhindra liknande incidenter i framtiden.

– Nej, det är inget som ska hända överhuvudtaget. Vi kommer ha samma rutiner som tidigare, den ska vara öppen, säger hon.

Även under hösten 2016 larmades det om fiskdöd i Gavleån på grund av en ovanligt låg vattennivå. Inger Lindbäck menar att det finns många omständigheter som påverkar vattennivåerna.

– Det finns en annan lucka nedanför dammen som alltid ska vara stängd. Det är Gävle kommuns lucka och det händer att personer går och öppnar den och då rinner vattnet någon annanstans.

Anders Hjerpe jobbar för Västra Valbo fiskevårdsområde och växte upp vid Gavleån.

– Det är inte okej någonstans, det är förjävligt. Och att man säger att det är ett misstag. Det är inte första gången något liknande händer.

Den norra fåran nedanför Strömdalen är ett viktigt område för öring- och laxynglen i Gavleån, då det är ett vanligt lekområde. Men en stängd lucka på kraftverket kan nu ha resulterat i att en hel generation av arten gått förlorad.

– Ynglen som kläcktes i våras brukar står kvar på samma plats innan de simmar ut till havet, men de är ju borta nu. Det var bara något dygn som det var torrt men det räcker. Fiskmåsarna var ju där direkt, säger Anders Hjerpe.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar