Nu öppnar biosalongerna: “Helt fantastiskt”


Solen skiner när Filmstaden i Gävle öppnar sina dörrar för första gången sedan i mars. Biochefen Göran Stenfelt berättar att trots sommarvärmen är det folk som kommer för att se film.

– Idag har vi publik på nästan alla dagens visningar. Jämfört med en vanlig sommardag, med det här vädret, så är det definitivt en bra dag.

Det är dock hårt begränsat hur många som får sitta i publiken. Här följs reglerna att det får vara max 50 personer i salongen och dessutom har Filmstaden en egen regel att även i de mindre salongerna får högst en tredjedel av alla platser vara fyllda. Redan vid bokningen möts man av röda kryss på varannan rad, och när det bokats platser spärras det automatiskt av två säten åt varje håll i samma rad.

Ett problem som biograferna möter är bristen på nya filmer att visa. Öppningen här i Gävle blev uppskjuten med en vecka när storpremiärer i USA blev senarelagda, men nu har man valt att hålla öppet oavsett vad Hollywood beslutar.

Den största problemet kan vara streamingtjänsterna och flera filmer som skulle haft premiär under våren och sommaren har istället släppts direkt till streamingtjänsterna. Själv tror Göran Stenfelt att besökarna ändå kommer att hitta tillbaka till biograferna.

– Ingen orkar hålla på med streaming, man sitter bara och scrollar och själv tittar jag knappt klart på filmen. Det är en helt annan sak i biosalongen.

Och visst finns det filmsugna Gävlebor som tar sig ut till biografen. Till och med en gammal film som “Rymdimperiet slår tillbaka” från 1980 är välbesökt.

En av de som saknat biograferna under våren är Per Almberg från Hudiksvall. Redan när de första Filmstadenbiografen öppnade i Stockholm åkte han ner och såg fyra filmer på en dag. I Gävle blev det två filmer på öppningsdagen.

– Det har ju varit en abstinens. Jag tog det som en födelsedagspresent till mig själv. Vissa käkar på restaurang, vissa åker ut i naturen – jag går på bio, det är min grej.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar