“Jag sparar pengar och behöver inte bil dygnet runt”


Kooperativet Blomstret, som har två flerbostadshus på Batterigatan på Söder i Gävle, startade bilpoolen för sina medlemmar 1998. Efterhand utökades gruppen av medlemmar till att även omfatta personer utanför kooperativet för att antalet medlemmar skulle bli tillräckligt.

Seved Lindström kom med i bilpoolen 2005 via sin före detta sambo och Lars Malmevik blev tipsad av en kollega på jobbet och gick med 2009. Bilpoolen fungerar på samma sätt i dag som då.

– Har man inte en egen bil så kör man inte lika ofta. Och det är ju bra. Vi kallar oss bilpoolarna ibland lite på skoj, säger Lars Malmevik.

Gävles första bilpool var först

Vad de känner till var bilpoolen Gävles första – därav namnet “Gävles första bilpool”. I dag är de 14 medlemmar som delar på två bilar. De har haft 24 medlemmar som mest – men 25 stycken är maxantalet på två bilar.

– Ekonomin går ihop även i dag med 14 medlemmar då bilarna körs så pass mycket, berättar Seved Lindström och Lars Malmevik.

– Får vi in fler medlemmar kan exempelvis milavgiften eller månadsavgiften sänkas. Eller både och. Ja, ju fler vi är desto billigare kan det bli. Vi ska ju inte gå med vinst – utan det ska helst gå jämnt upp, säger Seved Lindström som är kassör.

Han är den som varje månad läser av körjournalerna och skickar ut medlemmarnas räkningar via e-post.

Hur funkar det egentligen?

Vissa regler finns så klart, förklarar de. Det finns en minimiavgift per timma utifrån hur långt man kör. Om man till exempel bokar bilen i 10 timmar så måste du till exempel köra minst 4 mil.

Medlemmarna betalar en grundavgift på 240 kronor i månaden och efter det betalar de utifrån hur mycket de kör. Milavgiften ligger på 26 kronor milen och i det ingår bränslet.

I samband med att man blir medlem betalar man in 1 000 kronor i deposition, som återfås om eller när man lämnar bilpoolen. Bilpoolens medlemmar får ha max fyra bokningar åt gånger. Förutom sommartid är maxtiden att boka bilen 4–5 dygn. Till sommaren får alla medlemmar lägga in önskemål om vilka veckor de vill ha bilen.

– Sen delar vi upp veckorna så rättvist som möjligt mellan oss. Det brukar inte bli några problem, berättar Seved Lindström.

Dyrt och onödigt med egen bil

Lars Malmevik blev medlem 2009 – året efter att han flyttade till Gävle.

– Jag sparar pengar och behöver inte bil dygnet runt. Det är en massa kostnader. 240 kronor i månaden går ju inte att jämföra med att ha egen bil. Försäkringar, parkering och så vidare. Den summan och då kunna ha tillgång till två bilar – det är ju jättebra.

Seved Lindström inflikar att om man behöver bil varje dag för att åka till jobbet så det inget bra alternativ.

– Och ska man åka mer än 1 200 mil om året så är det bättre att ha en egen bil. Då blir det inte lönsamt, säger Seved Lindström.

Finns det någon nackdel alls med bilpool, är att man måste planera sin körning, menar han.

– Man kan inte räkna med att det alltid finns en bil ledig. Det är helger som bilarna är mest populära. Man tänker – måste jag ha bilen eller ska jag ta min cykel? Där kommer den miljömässiga vinsten in med. Man tar bilen bara när man verkligen behöver den, säger Seved Lindström.

Flertalet medlemmar är stadsbor

Alla som behöver bil bara ibland kan ju vara med, menar Seved och Lars, men att den mest “naturliga” medlemmen är stadsbon i Gävle med omnejd.

– Men vi har också haft medlemmar som bor i Ockelbo. Som tagit bussen in till centrala Gävle och som sen behöver köra någonstans, berättar Seved Lindström.

För Lars Malmevik är cykeln hans naturliga förstaval.

– Innan jag flyttade till Gävle så bodde jag i Stockholm och behövde ingen bil. Jag ju redan van vid att inte ha bil och åkte mycket kommunalt när jag behövde. Till vardags använder jag min cykel, säger Lars Malmevik.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar