Inga lediga säten på X-trafiks buss – “Omöjligt att inte trängas; märkligt och obehagligt”


Androniki, som inte vill att vi uppger hennes efternamn, tog tåget från Sundsvall, där hon jobbat, på måndagen.

– På tåget märktes det inte heller av några förespråkade avstånd. Sätet intill mitt var bokat av någon annan. När jag frågade konduktören sa han att jag kunde sätta mig längre fram där det fanns lediga platser om jag ville. Jag tycker det är konstigt att det ska vara resenärens ansvar att hålla en armlängds avstånd samtidigt som det går att boka platser precis intill varandra, säger hon.

Hon säger att det tidigare kändes som att SJ var noga med att följa restriktionerna och att det då heller inte gick att boka platser intill andra.

I Söderhamn övergick resan från tåg till buss från X-trafik. Då blev det värre.

– På tåget hade det ändå gått att hålla lite mer avstånd eftersom sätena är större och det finns mer luft emellan. På bussen var det 20 centimeter till nästa ansikte. Det var omöjligt att inte trängas; märkligt och obehagligt, säger hon.

På X-trafiks webbsida finns uppmaningen “håll ut, visa hänsyn och håll avstånd.” En uppmaning som inte gick att följa.

– Definitivt inte. Det fanns inga spärrade säten, säger Androniki.

Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik, säger att det är svårt att förutse hur trångt det kommer att bli på en ersättningsbuss.

– Vissa dagar reser fler än andra dagar. Vet vi att det kan bli på gränsen, då kan vi utöka med en ytterligare buss, säger han.

Han tycker inte Andronikis påstående att X-trafik inte tar sitt ansvar för att följa restriktionerna stämmer helt.

– Vi gör det vi kan för att det inte ska uppstå trängsel och vår generella uppmaning till våra resenärer är att bara resa om de måste trots att det strider mot vårt grunduppdrag att få så många som möjligt att resa kollektivt. Men jag förstår att det i en del fall inte finns annat alternativ än att resa och att en sån här situation då upplevs dåligt. Vi försöker verkligen ta ansvar, men sen misslyckas vi ibland, tyvärr.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar