Familjens sorg efter Bo ”Kulon” Lennartssons död


När Bo ”Kulon” Lennartsson fick beskedet om att han hade levercancer valde äldsta sonen Viktor Lennartsson att flytta hem till Värmland. Efter åtta år på vift presenterades han senare för samma klubb som sin bror David, Forshaga IF. 

Sjukdomstiden för ”Kulon” fortskred snabbt och i början av veckan gick han bort. 

Viktor, som fortfarande är mitt i stormens öga av sorg, visste inte vad han skulle förvänta sig när det under tisdagen blev officiellt att hans pappa gått bort.

– Det har gått knappt tre och en halv månad sedan han fick reda på att han var sjuk. Det har gått väldigt fort. Jag skulle inte kunnat tänka mig att det skulle gå så här fort, säger Viktor Lennartsson och fortsätter: 

– Jag satt och rös i går över allt som skrivits. Man blir så sjukt stolt inombords. Sorgen är sorgen men det infinner sig också en stolthet över allt han har gjort. 

”Ville aldrig riktigt ta åt sig äran” 

Bo ”Kulon” Lennartsson blev 65 år gammal och förblir en av Färjestads allra största legendarer. Hans insatser för klubben har satt stort avtryck, inte minst det klassiska SM-guldet i Globen 1998 då ”Kulon” stod som huvudtränare. Han hade vänner över hela hockeyvärlden och det senaste dygnet har hans familj mottagit ett oerhört mycket stöd, berättar sonen Viktor. 

– Det är klart att jag visste att det skulle skrivas lite, men att det skulle vara så här mycket folk som skriver och bryr sig om honom, det trodde jag faktiskt aldrig. Jag har verkligen insett hur mycket han betytt för Färjestad och svensk hockey överlag. Om man var stolt innan så blir man än mer stolt när man läser alla fina ord.

Är det något speciellt du tar till dig av det som skrivits?

– Jag har läst att han alltid lade ned väldigt mycket i det jobb han gjorde men att han aldrig riktigt ville ta åt sig äran för det. Han stod alltid i kulisserna, ibland var han hjärnan bakom det hela men han ville ändå inte vara den som skulle hävda sig.  

Viktor Lennartsson tar upp sin pappas roll i Champions Hockey Leagues organisation som ett exempel. 

– När det startade var det inte många som trodde på det. Men han gick en lång väg för att det vi kallar Champions Hockey League finns just nu. 

Viktor Lennartsson hämtar andan och gör ett försök att beskriva den relation han hade med sin pappa, trots att rösten är darrig. 

– Han hade så jäkla mycket att göra men han ställde alltid upp för mig, min bror och min mamma. Det spelade ingen roll hur mycket han hade att göra. Han jobbade jämt och ändå kunde han ta hand om oss så bra som han kunde. Jag är så oerhört tacksam över allt han har gjort för oss. Jag har varit ute och flängt med hockeyn och han har hjälpt mig att flytta in och flytta ut. Allt det där varenda gång. Vi har gjort så himla mycket saker ihop. Det känns jättetungt. 

”Jag spelar för honom nu” 

Han fortsätter: 

– Han har varit en så himla bra familjefar samtidigt som han befann sig mitt i hockeyn. Jag vet inte hur han hunnit med allt. Vi sa det innan vi skildes åt, att han har hunnit med så mycket. Han gick bort alldeles för tidigt, men han har hunnit med så mycket. Jag är så otroligt stolt över allt han har gjort. Han kommer alltid att finnas med oss.  

Efter flera år bland annat i Tyskland och Österrike är det nu i hemmatrakterna som familjen Lennartsson tillsammans ska försöka ta sig igenom sorgen. 

– Det blir mycket att jag spelar för honom nu, han brann för hockeyn och för att jag skulle lyckas med hockeyn, då är det skönt att vara på hemmaplan och känna sig trygg, säger Viktor.expressen

Related posts

lämna en kommentar