“Den här gången blev man rädd på ett annat sätt”


Mitt i centrala Gävle ligger Sefina pantbank. Med hjälp av en ringklocka och sluss mellan två dörrar tar man sig säkert in i lokalen.

Generellt gynnas pantbanker av lågkonjunktur och sämre tider. Men en sådan kris som en pandemi innebär, satte även skräck i pantbankerna – som likt alla andra inte alls kunde förutse vad som skulle hända.

– Den här gången blev man rädd på ett annat sätt, man såg skräckbilder på Italien och visste inte om vi skulle stänga igen, säger Catarina Lindeborg, pantlånare på Sefina i Gävle.

Det var i början på mars och april, när corona kom, som pantbanken först märkte av att kundtillströmningen bromsade in. Folk var rädda och visste inte hur någonting skulle bli.

Det som pantbanker kallar stock, hur mycket de har i aktiva lån, sjönk först med elva procent och dubbelt så många lån löstes in i april 2020 jämfört med samma månad 2019.

– Vi lånade inte ut lika mycket som vi brukade. Just i början av pandemin fick vi fler som löste ut sina lån, vilket berodde på att man inte visste vad som skulle hända, skulle samhället slå igen?

– De som hade sina lån liggandes här och var rädda om dem ville nog plocka ut dem för att de inte visste vad som skulle kunna hända. Då förstår man att folk kommer och löser ut lånen, säger Catarina Lindeborg.

Det var i maj som affärerna tog fart igen och i juni ökade de ännu mer. I Gävle återhämtade sig pantbanken fort och man såg en ökning i omsättningen.

Nylånen ökade samtidigt med 21 procent. Något som Catarina tolkar som att folk inte längre är lika rädda.

– Stocken gick upp 7 procent från maj till juni och nylånen ligger på samma nivå som förra året. Proppen har släppt och det för hela företaget, även i Stockholm där man fortfarande jobbar för att komma upp mot sina gamla siffror.

En bidragande orsak till den snabba återhämtningen och ökningen tror Catarina ligger i de höga guldpriserna som blivit en följd av den ekonomiska nedgången.

– Om man har något att tacka corona för är det guldpriset. När världsläget är ostabilt blir guldvärdet starkare. Folk väljer att sälja och belåna guld nu, för att det är så högt värderat.

– Sen tror jag också pantbanken ligger väldigt i tiden, som att handla smycken som är vintage och återanvända. Många vill låna utan att kunna få en betalningsanmärkning. Det är inte farligt att låna hos oss. Det enda som kan hända är att du förlorar det du har satt in om du inte betalar, säger Catarina Lindeborg.

FAKTA: Så funkar pantbanker

På pantbanker kan du pantsätta nästan vad som helst. Det vanligaste är smycken, oftast i guld. Andra exempel är designerväskor och klockor.

Varans värde på andrahandsmarknaden avgör lånesumman. En värdering kan ta mellan en minut och en timma och sker på plats.

Lånet är sällan på hela värdet av föremålet. Pantbanken vill kunna sälja föremålet och garanterat få tillbaka pengarna de lånat ut – om du inte betalat tillbaka lånet vill säga.

Lånet brukar vara mellan en och fyra månader. En del är så korta som en dag, vilket i praktiken innebär en försäljning. Föremål som inte hämtas ut auktioneras ut på nätet. Eventuellt överskott från auktionen går tillbaka till dig.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar