Då kan spelarna kastas ut


Fem månader försenat är det äntligen dags för den kinesiska fotbollsligan, CSL, att starta.

Det har varit en lång väntan, inte minst för Marcus Danielson och Sam Larsson som båda blev klara för Dalian i februari och fortfarande inte har spelat en tävlingsmatch för sin nya klubb.

Och om svenskduon inte sköter sig kan det bli en kortvarig säsong som omgärdas av hårda – men nödvändiga – coronaanpassade regler.

En så kallad ”bubbla” är tänkt att skapa en säker tillvaro där spelarna inte får träffa sina familjer på 70 dagar.

– Våra regler är väldigt strikta och de som bryter mot dem kan sparkas ut från ligan den här säsongen, säger ligans viruskontrollansvarige Qi Jun till den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Kontrollerade former

I stället för att spela en traditionell serie kommer den första fasen av kinesiska Super League i år att delas in i två grupper med åtta lag i varje.

Matcherna i den ena gruppen ska spelas i den nordöstra delen av Dalian och de andra avgörs i Suzhou, utanför Shanghai. Samtliga givetvis utan publik.

Danielson och Larsson kommer, som resten av ligans spelare, tränare och övriga personal, de kommande månaderna att bo och leva under kontrollerade former – och endast tillbringa sin tid på sitt hotell förutom när de spelar match eller tränar.

Bryter de mot reglerna blir det konsekvenser.

– Lagen och spelarna borde inte vänta sig att bara bli bötfällda eller avstängda vid ett regelbrott, säger Qi Jun.

”Inte bara bötfällda”

Utöver det strikta regelverket har spelarna dessutom fått munkavle av den kinesiska ligan och får inte uttala sig i media om hur de upplever livet i ”bubblan”.

Marcus Danielsons och Sam Larssons klubb Dalian tränas av den legendariske spanske tränaren Rafael Benitez och har även den slovakiske stjärnan Marek Hamsik i spelartruppen. Laget inleder säsongen på söndag mot Shandong Luneng där bland annat belgaren Marouane Fellaini spelar.

Ligans första match kommer att spelas mellan Wuhan Zall och Qingdao Huanghai. Det förstnämnda laget valdes ut att spela premiären som en symbolisk gest efter kampen mot coronaviruset i Wuhan, där pandemin bröt ut i slutet av förra året och tvingade stadens invånare till 76 dagars strikt karantän.expressen

Related posts

lämna en kommentar