“Att dricka något gott till maten tycker jag hör till”


I slutet på november förra året öppnade Karin Magnusson upp dörrarna för bygdens nya fik – Sveas kafé – i det gamla vandrarhemmet i centrala Ockelbo.

Karin drev tidigare även vandrarhemmet, men när brandmyndigheten önskade ombyggnation för att matcha de krav som finns när man har nattliga gäster insåg Karin att prislappen skulle bli för stor och gjorde då om verksamheten till ett kafé.

– Som barn på 60-talet fick jag ofta följa med på kafferep hos tanterna i byn. Jag har dessutom alltid tyckt om att baka och att laga mat och uppskattar verkligen att umgås runt bordet, så det föll sig väldigt naturligt att det blev ett kafé, säger Karin.

Kaféet fick den tuffast möjliga starten i form av coronaviruset som kom till Sverige i slutet av februari, något som dock inte påverkat Karins verksamhet nämnvärt.

– Det var några veckor i mars där antalet gäster minskade, men ganska snabbt därefter började de ticka på som vanligt igen. Vi uppmanar vår gäster att hålla distansen till varandra och det märks att alla tar detta på allvar. Vi har även varit noga med att sprita av kaffekannor och liknande efter användning.

Nu tar Sveas kafé ett nytt steg i sin verksamhet – och börjar servera alkohol.

– Att dricka något gott till maten tycker jag hör till. Om man beställer in en god maträtt så kan det vara gott att ta sig ett glas öl eller vin.

Karin vill dock inte att kaféet ska bli ett vattenhål för törstiga människor.

– Det här kommer inte bli ett ställe dit man går och dricker i massor. Jag vill att mina gäster ska kunna komma hit och känna lyx och flärd och unnar dig något gott till maten.

Hur det nya konceptet mynnar ut återstår att se, men tillströmningen av gäster är fortsatt positiv.

– Förutom Ockelbo-bor ringer det folk från Gävle, Borlänge, Hudiksvall och så vidare och frågar när vi har öppet. Det är jätteroligt. Detta får bli en sommar där vi provar oss fram och försöker göra det hela så bra som möjligt.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar