Stort köpsug efter hundar – Jordbruksverket befarar ökad illegal import av valpar: “Potentiell smittorisk för rabies”


En effekt av corona-pandemin tycks vara att behovet för lurvigt sällskap ökar. Bara under våren har intresset för att köpa hund ökat med upp mot 100 procent enligt Hans Rosenberg, på Svenska kennelklubben.

– Det är stort tryck, och våra uppfödare berättar att det är stor efterfrågan, säger han och fortsätter:

– Nackdelen kan ju vara att man inte riktigt är införstådd med hur det är att ha hund. Första året är som att skaffa barn.

Den bilden bekräftas på flera håll av de hundkennlar som tidningen varit i kontakt med.

– Efterfrågan har varit enorm, inte bara på valpar utan jag har även fått förfrågan om inte mina vuxna hundar är till salu. Helt galet, skriver Christina Swedman på kennel Swedinas i ett mail.

Ulla Larsson uppfödare på kenneln Rowntree i Furuvik uppger att hon och hennes kollegor tillslut varken hann eller orkade med att svara på alla telefonsamtal, efterfrågan var för hög.

– Det var kaos i maj. Det var tio samtal om dagen med förfrågningar, och mailboxen alltså, den brann, säger Ulla Larsson.

Inför våren hade kenneln två kullar, ungefär 12 valpar allt som allt. Alla tingade sedan innan. Antalet sålda valpar har därför inte ökat.

– Corona-effekten har lugnat sig något. Nu har vi bara en lång kö med människor som vill köpa hund, säger hon.

Ulla Larsson anser att vårens stora efterfrågan kan leda till en dålig situation i framtiden.

– Eventuellt kan ju effekten av corona-våren bli omplacering. Att man köper sig en valp och inte kan ta hand om den och att den då måste omplaceras, säger hon.

Jordbruksverket, som är en av kontrollinstanserna vad gäller importerade djur, uttalar sig försiktigt om huruvida den illegala importen av hundar ökat.

– Eftersom vi haft en så speciell situation under våren som har påverkat resandet så är det lite för tidigt på året för att uttala sig om det, säger Erik Ringström på smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.

– Men det finns ju en farhåga om att införseln ska öka.

Vad finns det för risk med illegal införsel av hundar?

Vid införsel finns krav som är till för att rabies inte ska spridas i landet. Djur som inte uppfyller de här kraven kan utgöra en potentiell smittorisk för rabies.

– Ökad illegal införsel skulle öka risken för en sådan smittspridning.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar