Stoppa de privata ägarna som mjölkar skattepengar ur skola och omsorg


Tack Lisa Gemmel för dina tydliga ledare! Särskilt den om det helt hopplösa med skattefinansierade vinstdrivande privata skolor och konsekvenserna för den kommunala skolan.

För 25 år sedan var min dotter utbytesstudent i Edinburgh under ett år. Hon bodde i en familj där alla barnen hade gått i privata skolor/gymnasier, men vår dotter fick gå i “vanlig”, vi litade på familjen, visste inte att det var en sådan skillnad på skolorna.

Jag blev ganska upprörd över att det kunde finnas privata gymnasier (typ 40 procent av skolorna var privata), vilket jag tyckte var helt absurt, hur kan skolor vara privata och få bidra till sådana skillnader i samhället?

Vår dotters känsla när hon gick i “vanliga” skolan, var att den var för “loosers”, både hos lärare och elever fanns den känslan upplevde hon, och det blev inte bättre av att en del tröstade sig med droger.

Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag då föreställa mig att något  liknande skulle kunna hända i Sverige, skattefinansierad, vinstdrivande privat skola. Hur kan det bara fortsätta, trots att alla konsekvenser är så tydliga? Det är en sådan jätteskandal att det globala finanskapitalet, och en del svenska lycksökare, har lyckats bita sig fast i den svenska skolvärlden och bara mjölkar skattepengar i godan ro utan störningar, och skickar vinsten till skatteparadis.

Att de till och med kan hänvisa till affärshemligheter, och inte vill lämna ut genomsnittsbetygen för sin skola, hur fräcka får de bli? De är ju skattefinansierade, vi skattebetalare ska självklart ha total insyn!

Varför ingriper inte någon?

Detta får inte fortsätta, bort med all vinstdrivande skattefinansierad privat verksamhet i skola, vård och omsorg! Nu!

Alla skattemedel behövs till oss medborgare, nu när coronapandemins konsekvenser visar sig.

Kari L-Sarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar