Maja Åskag om framtiden – är tredje bäst i världen bland juniorer i år


Glad, ibland lite förvirrad, men en väldigt positiv och ambitiös person. Så beskriver Maja Åskag sig själv. Friidrottstalangen stod för en jätteskräll när hon förra året vann senior-SM inomhus, då som sextonåring. Senare på sommaren tog hon guld på Europaungdoms-OS i Baku.

I Norrköping förra helgen hamnade hon återigen i rampljusen. Åskag slog sitt personliga rekord i tresteg när hon hoppade 13,38. Hoppet tog henne också till en tredjeplats bland världens juniorer i år – och en elfteplats i Sverige genom tiderna.

– Det är faktiskt lite coolt ändå, speciellt eftersom jag är fortfarande ung. Det är ett kvitto på att all träning jag har gjort i år gett resultat, säger Maja Åskag. 

”Vill ju inte låta kaxig”

För många andra friidrottare krävs det en hel karriär för att uppnå det Maja Åskag har uppnått – och hon har precis börjat. 

– Jag vill så klart nå jättelångt, det vill vi alla. Men det är svårt att säga det nu för man vet inte hur framtiden ser ut. Jag kan absolut ha ett mål som typ OS 2024 eller 2028 men man vet ju aldrig med skador och sånt. 

Du är överlägsen i din åldersklass, kan du sakna konkurrens? 

– Jag vill ju inte låta kaxig, för man ska vara ödmjuk. Men i junior-SM i våras vann jag med en meter över tvåan till exempel. Jag skulle inte säga att det är tråkigt för jag tycker verkligen om att tävla men jag tycker att det är roligare med seniorer. 

Vad är det som motiverar dig? 

– Oj, det måste man gräva djupt på. Jag måste nästan lura mig själv. Det får mig att fortsätta. Jag vet att det kanske låter obehagligt men jag tänker så. 

Börjar sista året på gymnasiet

Friidrottssäsongen har dragit i gång på allvar och tävlingarna kommer en efter en. 17-åringens schema är fullspäckat med aktiviteter. Dessutom har hon ett jobb vid sidan av karriären. 

– Jag har ett sommarjobb på Parken zoo här i Eskilstuna. Jag sitter i kassan vid entrén. Jag jobbar enligt ett veckoschema och den här veckan skulle jag jobba tre gånger. 

Ett jobb, en karriär och en skolplikt att förhålla sig till. Det är lätt att säga att Maja Åskag krigar på olika fronter. 

– Jag börjar mitt sista år på gymnasiet i augusti och jag valde att plugga naturvetenskap så … det är ganska mycket plugg. Men inte för att låta kaxig, för det är jag inte, men jag har det ganska lätt för mig i skolan. Jag lär mig fort. Det ger mig tid att fokusera på träning. Jag har också en bra mentor som anpassar sig efter till exempel mina träningsläger. 

Var en centimeter från Emma Green

Det var för fyra år sedan som 17-åringen började satsa ordentligt, men det var länge osäkert om det skulle bli tresteg eller en annan gren. 

– Jag var så ivrig så jag testade allting. Sen märkte vi att jag var ganska duktig på det (tresteg) och då körde vi på det. Det blev ”min grej”. Jag är ju lite mångsidig och brukar köra sprint på 100, 200 och 400 meter. Men det är tresteg som gäller. 

Hur har du haft det under coronapandemin? 

– På ett sätt har det påverkat mig bra. Jag har fått tänka nytt och annorlunda. Lite mer på vad jag ska ha för mål. Samtidigt är det tråkigt för allt jag hade sett fram emot sköts upp. 

– Det jobbigaste tycker jag är att man inte får träffa folk ute. Det är ett slags ”Community”, att man får umgås och så men det har inte blivit så i år och det är något jag saknar.

Hoppet på 13,38 tog Maja Åskag till en elfteplats i Sverige genom tiderna. Faktum är att hon var bara en centimeter från att peta bort Emma Green och slå sig in i topp tio. Listan toppas fortfarande av Carolina Klüft när hon 2008 hoppade 14,29. 

– Det är supercoolt att vara med sådana stora idrottsprofiler. Man blir lite starstruck. Men snart är jag ikapp dem.expressen

Related posts

lämna en kommentar