Linda Lundin: Jag gjorde ett svindyrt test för att få veta om jag haft corona


Så många av mina bekanta har under våren haft mer eller mindre tydliga och allvarliga symptom. Alla som skulle kunna vara tecken på Covid-19.

Själv kände jag mig så ynklig i våras när jag låg hemma i sängen. Kraftig och utdragen förkylning med halsont, huvudvärk, hosta som aldrig försvann, andfåddhet, illamående.

Via telefon berättade en läkare att det inte fanns några tecken på ett allvarligt influensautbrott under våren och att det var tydliga tecken när min förkylning först tog fart, för att nästan försvinna helt – och sedan efter ett par dagar ta ny fart igen.

Det var den där smaken och lukten då, som aldrig försvann. Men annars, nog borde det väl ha varit Covid-19 jag hade?

När det nu då äntligen finns antikroppstester som verkar trovärdiga är förstås trycket hårt. Många vill testa sig.

Det skulle ju vara så skönt att få veta att man haft det, eller hur? Att den åtminstone för en själv och ens närmaste kanske är över nu – faran.

För mig övervann nyfikenheten min snålhet. Jag som tycker att jag är en ganska medveten konsument gick in på nätet för att boka en tid på närmaste apotek.

Det visade sig att det finns flera kedjor som använde sig av olika metoder och olika leverantörer.

Specificitet 97,5 procent. Eller 95,5 procent. Det är inte helt lätt att veta vad skillnaden är i praktiken. Jag tog ett apotek nära mig.

Väl där fick jag fylla i papper, med hjälp av en nyspritad penna. När jag var klar med att kryssa i rutorna för vilka symptom jag haft och hur länge jag var sjuk är jag redan övertygad. Klart jag har haft corona.

590 kronor och en kvart senare är jag aningens besviken.

Jag har varken lgG-antikroppar eller lgM-antikroppar i blodet: “Du har inte haft någon covid-19-infektion och är inte immun”.

Va?

Nu fick min man ändå rätt, att det bara var en vanlig bondförkylning.

Eller? För det är nu osäkerheten slår in.

Samma kväll som jag bokade mitt test fick jag ett samtal från en anhörig som bor i Stockholm och får testa sig gratis. Han och hans fru hade varit på en av regionens testcentraler och tagit blodprov. Ett stick i armvecket, men det skulle dröja flera dagar innan de fick veta om de hade antikroppar eller inte.

“Jaha, ska du göra ett sådant där snabbtest”, fick jag till reaktion när jag berättade att jag skulle få mitt svar på en kvart.

Jag har ju läst att det faktiskt ska gå att lita på de här svindyra testerna. Och att det inte är som de snabbtester man beställer hem. Men med mitt nyliga negativa besked blir jag tveksam. Hur bra är de här testerna egentligen, kan jag lita på resultatet?

Privilegierad som jag är genom mitt yrke kunde jag ringa till Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Jag tänkte lite naivt att jag kunde berätta att jag gjort ett test hos den här apotekskedjan och nu ska jag skriva en krönika om hur tillförlitligt resultatet är. För att upplysa mina läsare om det är värt att lägga 590 kronor på ett test innan region Gävleborg kommit igång med sin testning för den breda allmänheten, eller om man ska lägga band på sin nyfikenhet och vänta.

Det visade sig inte vara så enkelt. Enkla svar finns ju sällan. Och här blev jag hänvisad till en förvisso proffsig rapport, men ack så avancerad. För er matematiker klistrar jag in tabellen här nedanför, ni får kanske ut något mer av den än jag.

För egen del ville jag prata med någon expert som kunde förenkla och förklara hur jag skulle tyda informationen. Det är ju så vi journalister jobbar, tar hjälp av de som verkligen kan sitt ämne. Men det fanns ingen tillgänglig. Jag kunde dock få ta del av ett tidigare uttalande från Karin Tegemark Wisell, avdelningschef:

“Folkhälsomyndigheten har inget mandat att godkänna tester men vi har på vår webbplats sammanställt stöd för utförare…”

“…Det är utföraren av testet som är den som är ansvarig för att testet uppfyller den prestanda som man utlovar och som krävs för det syfte testet används till.”

Min personliga rekommendation efter allt det här är att vänta tills Regionen Gävleborg själv erbjuder antikroppstester för allmänheten. Jag kommer absolut vilja göra ett nytt test då. Det bör väl tilläggas att det här bara är mina tankar och mina personliga åsikt. Tyvärr känner jag att jag varken fått bu eller bä från oberoende expertis.

Det skrämmer mig lite att så många av apoteken är helt fullbokade, och att var och en av de som köper ett test betalar 590 kronor. Det är mycket pengar.

Här är den tabell som jag hänvisades till:

Källa: Tabellen är hämtad från inlänkade dokumentet som Folkhälsomyndigheten tagit fram.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar