“Jag ser en stor potential i bolaget”


I november förra året tvingades Petra Einarsson lämna skogskoncernen Billerud Korsnäs efter knappt ett och ett halvt år på vd-posten.

Enligt uppgifter till Dagens Industri fanns det då ett stort missnöje med hennes tuffa ledarstil, men huvudanledningen sägs vara att hon inte lyckades få ordning på storinvesteringen i kartongmaskinen KM7 på Gruvöns bruk.

Den tidigare styrelseordföranden Lennart Holm har sedan dess varit vd för Billerud Korsnäs och Jan Åström har klivit in som hans ersättare som ordförande.

I fredags presenterade styrelsen den nye vd:n i tysken Christoph Michalski. Han har sedan 2015 varit vd för Vinda International Holding, en asiatisk producent av och mjukpappers- och hygienprodukter.

– Christoph är en stark och erfaren ledare från vår industri, med stor vana att leda globalt förändringsarbete mot ökat kund- och innovationsfokus. Han har i sina tidigare positioner visat att han har förmåga att skapa aktieägarvärde och han har en internationell erfarenhet som få kan matcha, säger Jan Åström, bolagets styrelseordförande i ett pressmeddelande.

Christoph Michalski är född i Tyskland och har en masterutbildning i ekonomi från Christian Albrechts University of Kiel.

Nu ser han fram emot att leda skogskoncernen från den 1 november.

– Jag ser en stor potential i bolaget. Vi ser ett skifte i omvärlden mot ökad e-handel och högre krav på hållbara förpackningslösningar. Billerud Korsnäs har helt rätt förutsättningar för att fånga värden i det skiftet. Jag ser fram emot att anta utmaningen att utveckla Billerud Korsnäs till sin fulla potential, säger Christoph Michalski i ett pressmeddelande.

Lennart Holm kommer att vara kvar i bolaget som rådgivare fram till slutet av 2020.

Utöver att en ny vd presenterades under fredagen släppte bolaget också sin delårsrapport. Den visade på två procent minskad nettoomsättning på 6 156 miljoner kronor.

Rörelseresultatet var på 245 miljoner kronor, högre än jämförande kvartal på 194 miljoner och förväntningarna på 220.

Enligt rapporten har påverkan av coronapandemin på bolaget varit relativ begränsad, även om marknaden blivit svagare.

I april flyttades underhållsstoppen som var planerade att ske under det andra kvartalet i Gävle, Skärblacka och Jakobstad fram till andra halvåret på grund av rådande omständigheter med covid-19.

“De finansiella effekterna av de uppskjutna underhållsstoppen uppskattas till 35 miljoner kronor under det tredje kvartalet”, skriver Billerud Korsnäs i sin rapport.

En utmanande tid väntar för skogskoncernen. Så här skriver den avgående vd:n Lennart Holm i ett vd-brev i samband med presentationen av delårsrapporten:

“För det kommande kvartalet förväntas den övergripande osäkerheten relaterad till covid-19 att kvarstå. Marknadsvillkoren förväntas inte förbättras på grund av viss pågående lagerminskning hos kunderna, kombinerat med en fortsatt relativt svag efterfrågan för flera av våra produktsegment.”

Läs mer: Billerud Korsnäs upptaxeras med 160 miljoner – och får straffavgift för “lyxjakt”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar